Mai mulți factori pun presiune de ceva vreme la nivel mondial pe prețul ciocolatei, cauzele fiind multiple, de la seceta și ploile intense de pe continentul african, până la fenomenul El Nino, toate acestea ducând la creșterea semnificativă a prețului materiei prime din care se fabrică acest produs consumat de o lume întreagă.

Astfel, prețul tonei de cacao a crescut imens într-un timp foarte scurt: dacă în luna februarie a acestui an el încă se mai situa la aproape 6000 de dolari pe tonă, în martie a ajuns la peste 9000 de dolari, pentru ca acum să sară de 11.000 de dolari, după cum arată cnbc.

Practic, arată publicația citată, acest preț-record arată faptul că valoarea materiei prime din care se fabrică ciocolata s-a triplat în ultimul an, ba chiar mai mult decât atât, în condițiile în care în ultimii ani prețul tonei de cacao se stabilizase undeva la 2500 de dolari pe tonă.

Având în vedere această situație, prin urmare, deși marii producători de dulciuri la nivel global cum ar fi Hershey, Ferrero și Mondelez sunt protejați pentru moment datorită contractelor pe care le au în vigoare, odată ce acestea vor expira, cel mai probabil undeva la orizontul anului 2025, vor trebui să plătească mai mult pentru a fabrica dulciurile, ceea ce, în cele din urmă, se va reflecta în buzunarul cumpărătorilor.

"Aceste prețuri au impact categoric asupra felului în care aceste companii își conduc afacerile", a afirmat un specialist în domeniu, conform sursei citate.

Pe de altă parte, alte și alte probleme pun în pericol producția de cacao, pe lângă cele amintite anterior: este vorba despre îmbolnăvirea culturilor, dar și despre prețurile mici plătite zilierilor care lucrează în Africa în producția de cacao, ceea ce îi face, de exemplu, pe aceștia din urmă, să migreze spre extracția substanței din care se produce cauciucul (latex, n.r.), după cum arată tot cnbc.

Mai mult, după cum a informat Reuters, Ghana, al doilea cel mai mare producător de cacao din lume, tocmai este pe cale să amâne livrarea a 350.000 de tone de boabe de cacao până în sezonul următor, ceea ce nu va avea alt efect decât faptul că prețurile vor crește și mai mult.

Conform sursei citate, aceste prețuri ar mai putea scădea abia în luna septembrie, dar acest lucru nu este deloc sigur, depinzând, bineînțeles de ceea ce se va întâmpla peste vară cu piața din domeniu.

Sursa foto: Shutterstock / AntonSAN

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri