Agenția Spațială Europeană (ESA) vrea să construiască o mega-constelație de sateliți, asemănătoare cu Starlink-ul lui Elon Musk, pentru a oferi internet de mare viteză direct din spațiu, relatează Euronews.

Până de curând, sateliții trimiteau semnale prin radiocomunicații de la poziționarea lor în orbită până la receptorii de pe sol, care apoi distribuiau aceste informații operatorilor de telefonie mobilă.

Proiectul HydRON propus de ESA va crea o rețea de sateliți „legați” între ei prin semnale laser transmise de la unul la celălalt și câteva rețele optice de la sol, în ceea ce coordonatorii proiectului european numesc o „premiere mondială” pentru „fibra optică de pe cer”.

Acest proiect, spun cei de la ESA, ar putea oferi viteze de internet de până la un terabyte pe secundă.

„HydRON își propune să realizeze prima rețea multi-orbită complet optică din lume... cu alte cuvinte, «Internet dincolo de nori»,” conform ESA.

ESA lucrează la proiectul HydRON încă din 2019, dar acum ajunge la sfârșitul fazei de proiectare.

Cum funcționează HydRON?

internet prin satelit(Sursa: Shutterstock)

Proiectul HydRON va lucra cu sateliți pe orbită joasă, la o altitudine maximă de 1.000 km deasupra Pământului și cu sateliți geospațiali amplasați la o distanță mult mai mare, cei mai îndepărtați urmând să orbiteze la circa 36.000 km de Pământ.

Deocamdată cei de la ESA spun că încă nu sunt siguri câți sateliți vor folosi în prima etapă a proiectului, cea de demonstrație.

Pe lângă transmițătoarele cu lasere, ESA lucrează și la o tehnologie care va folosi lumina ca modalitate de transmitere a datelor, astfel încât să poată „transporta” terabytes de informații într-un singur fascicul de lumină.

Această tehnologie va facilita furnizorilor de internet care vor folosi această mega-constelație să ofere oamenilor internet la viteze mult mai mari, cu pachete de date mult mai mari.

Utilizarea conexiunii laser între sateliți va avea și un rol important în securizarea rețelei HydRON, atât împotriva infractorilor cibernetici, care ar încerca să „spargă” această rețea, dar chiar și împotriva condițiilor atmosferice.

În luna ianuarie, Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) a declarat că a existat o „creștere bruscă a atacurilor” asupra sistemelor de navigație prin satelit, când semnalele fie au fost blocate, fie au trimis informații false către receptoarele de pe avioane.

SpaceX nu stă nici ea degeaba

space X(Sursa foto: Agerpres)

În teorie cel puțin, rețeaua HydRON ar trebui ofere acces la internet „utilizatorilor aflați în zone izolate, fără acces rețele de internet de bandă largă”.

Responsabilii din proiectul ESA afirmă că obiectivul lor final este să asigure inclusiv transmiterea fără probleme a unui stream video 4K către orice utilizator.

Până va fi deschis segmentului comercial, Hermann Ludwig Moeller, directorul Institutului European de Politică Spațială, a declarat că ESA va avea probabil clienții din sectorul public mai întâi, cum ar fi Programul Spațial Operațional al UE sau companiile de securitate și apărare.

Dar, având în vedere concurența sistemelor conexe ale Agenției de Dezvoltare Spațială a SUA (SDA) și SpaceX, compania de explorare condusă de miliardarul Elon Musk, Moeller se așteaptă ca furnizorii de internet să fie și ei interesați să folosească noua rețea a ESA pentru a oferi servicii de internet prin satelit.

„Dacă ajungi să ai [o rețea de] un terabyte, automat creezi o nouă piață”, a spus Moeller.

O lansare în etape începând cu 2027

ESA anunță că acest proiect va plasa Europa „în fruntea” industriei telecomunicațiilor optice din lume, o piață nouă, dar complicată, care este în plină expansiune într-o cursă spațială nouă.

Între timp, se pare că SpaceX lucrează și ei la crearea unei rețele similare cu cea dezvoltată de ESA, iar reprezentanții proiectului Agenției Spațiale Europene anticipează că gigantul condus de Elon Musk ar putea pune în funcțiune sistemul lor înaintea europenilor.

Planul actual al ESA prevede o lansare treptată a etapei demonstrative a sistemului HydRON, care va începe în 2027 și se va încheia în 2029.

Așadar, până la lansarea serviciului european de internet de foarte mare viteză prin satelit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri