Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut luni la cel mai ridicat nivel din acest an, după ce livrările din Norvegia s-au redus semnificativ din cauza unor lucrări de reparaţii neprogramate, ceea ce scoate în evidenţă riscurile create de situaţia în care cineva se bazează prea mult pe un singur mare furnizor, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut luni cu peste 13%, acesta fiind cel mai mare salt înregistrat în acest an. Potrivit analiştilor, nu este clar cât anume vor dura reparaţiile ce sunt efectuate la facilitatea de procesare a gazelor Nyhamna din Norvegia.

Aceste întreruperi arată rolul crucial pe care îl joacă Norvegia în aprovizionarea cu gaze a Europei, după ce majoritatea livrărilor de gaze naturale ruseşti prin conducte au fost oprite după invadarea Ucrainei. Chiar şi după criza energetică, piaţa rămâne sensibilă la orice probleme pe partea de aprovizionare şi preţurile reacţionează rapid atunci când există orice abatere de la calendarul lucrărilor programate de întreţinere.

Firma Equinor ASA investighează care este sursa problemei, a spus Alfred Skar Hansen, vicepreşedinte la firma Gassco AS. Potrivit acestuia, sursa ar putea fi o secţiune din conducta ce face legătura între zăcământul de gaze Sleipner din Marea Nordului şi facilitatea de procesare a gazelor Nyhamna.

"Deocamdată, nu este clar cât timp vor dura reparaţiile", a spus Skar Hansen.

În jurul orei 12:14 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna iulie erau în creştere cu 12,18%, până la 38,39 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest salt scoate în evidenţă şi faptul că piaţa este în continuare una volatilă, chiar dacă gradul de umplere a depozitelor de gaze este deja mai mare de 70%, iar cererea de gaze a sectorului industrial european nu şi-a revenit încă.

"Aceste întreruperi neprogramate la facilităţile din Norvegia evidenţiază încă odată dependenţa Europei de importuri", spune Ole Hansen, director de strategie pe materii prime la Saxo Bank A/S.

Potrivit acestuia, importurile de gaze lichefiate în Europa au scăzut în ultimele săptămâni, în contextul unei cereri mari în Asia, unde un val de căldură a crescut consumul de aer condiţionat. Asta a impulsionat competiţia pentru cargourile încărcate cu gaze lichefiate în Europa şi Asia.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri