OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a convenit extinderea reducerii producţiei de petrol în 2025 şi a stabilit un calendar pentru renunţarea la unele din aceste limitări, o decizie care ar putea afecta preţurile pe termen scurt, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Acordul încheiat la Riad depăşeşte unele aşteptări ale pieţelor, extinzând aşa numitele reduceri "voluntare" ale statelor membre cheie, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia şi în 2025. Totuşi, se va renunţa la reducerea producţiei mai devreme decât estimau analiştii.

Înaintea întâlnirii, traderii şi analiştii estimau că se va decide o extindere a reducerii aprovizionării, pentru a contracara creşterea producţiei de la rivalele OPEC+. Conform noului acord, opt ţări care participă la programul de reduceri vor majora cantitatea livrată pieţei cu aproximativ 750.000 barili pe zi (bpd) până în ianuarie.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se situa la 81,62 dolari în 31 mai, luna precedentă înregistrându-se un declin de 7,1%. Preţul ţiţeiului este în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, şi al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.

Reducerea producţiei cu aproximativ două milioane de barili pe zi de către OPEC+, care a avut un rol semnificativ în sprijinirea cotaţiei barilului de petrol la peste 80 de dolari anul acesta, ar urma să expire la 30 iunie 2024. Reducerea va continua integral în trimestrul trei din 2024, apoi se va renunţa gradual la ea în următoarele 12 luni, conform comunicatului Ministerului Energiei din Arabia Saudită.

Aceste reduceri "voluntare" ale OPEC+ sunt în plus faţă de acordul anterior al organizaţiei, care prevede plafonarea producţiei de ţiţei la aproximativ 39 milioane de barili pe zi, acord care ar urma să expire la 31 decembrie 2024. OPEC+ a decis duminică să prelungească acest acord până la finalul lui 2025.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri