Economistul Mihail Krastev a subliniat că, în timp ce Bulgaria se concentrează pe îndeplinirea criteriului inflației în acțiunea de a adera la zona euro, există un risc semnificativ de a nu îndeplini alte cerințe esențiale, cum ar fi mărimea deficitului. El a subliniat că în aprilie, bugetul ar fi fost în deficit dacă nu ar fi fost o contribuție unică de 660 de milioane leva din partea Băncii Naționale a Bulgariei la trezorerie.

Krastev a criticat bugetul 2024 pentru calcularea greșită a diferitelor criterii și previziuni, ceea ce a dus la deficite de venituri din impozite indirecte, accize, impozit pe venitul personal și impozitul pe profit. El se așteaptă la o actualizare a bugetului din cauza acestor calcule greșite.

În ciuda performanțelor bune ale economiei, finanțele publice sunt în urmă și sunt din ce în ce mai prost gestionate, scrie Novinite.com.

El a subliniat că finanțele publice bulgare trebuie gestionate cu stabilitate și o perspectivă pe termen lung, mai degrabă decât să se concentreze doar pe un criteriu precum inflația. Krastev consideră că un scenariu mai favorabil pentru afaceri și economie ar fi ca Bulgaria să adere la zona euro în 2026.

Analizând ultimii ani, Krastev a afirmat că politicienii bulgari sunt de vină pentru nepregătirea țării pentru zona euro. El a cerut politicienilor să învețe din greșelile trecute și să își îmbunătățească gestionarea finanțelor publice pentru a îndeplini toate criteriile necesare pentru intrarea în zona euro.

Deşi Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (anticamera euro) în iulie 2020, Croaţia a reuşit să adere la euro la 1 ianuarie 2023. Experţii sugerează că întârzierea Bulgariei în adoptarea euro, în urma neîndeplinirii criteriului privind inflaţia, ar putea amâna intrarea în zona euro, prevăzută iniţial în ianuarie 2025.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri