Deși s-au remarcat în lumea afacerilor și prin succesul lor care le-a adus averi greu de imaginat, oameni de afaceri celebri sunt legați de pasiunea pentru sport și sunt proprietarii unora dintre cele mai mari cluburi din fotbalul, baschet, hochei, fotbal american, baseball sau cricket.

Averea celor din Top 10 cei mai bogați patroni din sport se ridică la un total de 549 de miliarde de dolari, potrivit BusinessInsider, iar unii dintre ei au plătit miliarde de dolari să aibă în proprietatea lor unele dintre cele mai mari nume din sport.

Fără alte adăugiri, iată Top 10 cei mai bogați proprietari din sport.

10. Steve Cohen - Avere 19,8 miliarde dolari

Stephen Cohen at Mets Stadium.jpg
By JetSetJeri2 - Own work, CC0, Link

Steve Cohen este fondatorul mai multor fonduri de investiții, printre care și Point72, care are investiții în 185 de echipe de sport, dar omul de afaceri american a vrut să aibă și propria echipă de sport.

Din 2020, Steve Cohen este proprietarul echipei New York Mets din Major League Baseball (MLB), pe care a cumpărat-o circa 2,4 miliarde de dolari.

9. David Tepper - 21 miliarde de dolari

David Tepper(Sursa foto: Captură video - YT / Charlotte FC)

Cu o experiență îndelungată în cadrul Goldman Sachs, din care s-a retras la începutul anilor '90, când nu a primit poziția de partener în cadrul gigantului financiar american, David Tepper a fondat fondul Appaloosa Management, care deține active în valoare de peste 6,7 miliarde de dolari.

Dincolo de experiența de om de afaceri, Tepper este și un iubitor de sport, așa că a cumpărat două echipe. Una liga națională de fotbal american (NFL), Carolina Panthers și una în liga națională de fotbal (MLS) Charlotte FC.

Nu se știe cât a dat pe echipa din MLS, dar pe cea de fotbal american a plătit, în 2018, circa 2,2 miliarde de dolari.

8. Francois-Henri Pinault - 26 miliarde de dolari

Francois Pinault - Gucci

(Sursa foto: Shutterstock)

Fondatorul și proprietarul Kering, grupul care deține mai multe branduri de lux, printre care Gucci, Saint Laurent și Balenciaga, și-a făcut averea în industria lemnului înainte să treacă la retail și vinuri.

Omul de afaceri francez a cumpărat încă din 1998 echipa de fotbal din orașul natal, Stade Rennais FC.

7. Stan și Ann Kroenke - 27 miliarde de dolari

Stanley Kroenke(Stan Kroenke - Sursa foto: Captură video - YouTube / Hotario Alger Association)

Cei doi soți au o listă lungă de echipe de sport pe care le dețin în SUA, dar și în Anglia. Stan și-a făcut averea cu afacerile lui din imobiliare, iar soția lui este nepoata lui Sam Walton, fondatorul lanțului de magazine american Walmart.

Cei doi sunt proprietarii echipelor Los Angeles Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (Liga Națională de Hochei - NHL), Arsenal FC (Anglia - Premier League), Colorado Rapids (MLS).

6. Dan Gilbert - 28 miliarde de dolari

Dan Gilbert

Sursa foto: Captură video - YouTube / Click On Detroit | Local 4 | WDIV

Omul de afaceri american și-a crescut afacerea în anii '90, lansând compania de credite imobiliare Rock Financial, pe care a vândut-o în 1999 pentru 370 de milioane de dolari.

În prezent, Dan Gilbert deține peste 100 de business-uri de succes, dar și echipa de baschet Cleveland Cavaliers. Omul de afaceri a preluat echipa din NBA în 2005 pentru 375 milioane de dolari.

5. Miriam Adelson - 32 miliarde de dolari

Miriam Adelson 2023.jpg
By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America - Miriam Adelson, CC BY-SA 2.0, Link

Miriam este văduva lui Sheldon Adelson, fostul proprietar al cazinoului Las Vegas Sands. După decesul soțului ei în 2021, ea și familia ei au moștenit jumătate dintr-un imperiu uriaș al jocurilor de noroc.

Anul trecut, familia a decis să intre și în lumea sportului, achiziționând echipa de baschet Dallas Mavericks pentru 3,5 miliarde de dolari de la un al miliardar, Mark Cuban, om de afaceri, om de televiziune și producător de film.

4. David Thomson - 72 miliarde de dolari

David thomson(Sursa foto: Captură video - YouTube / The Money Meta)

David Thomson este capul celei mai bogate familii din Canada, cea care deține și corporația Thomson Reuters.

Povestea în sport al lui David Thomson este mai interesantă prin faptul că a cumpărat echipa americană de hochei Atlanta Thrashers și a mutat-o din orașul american în Canada, transformând-o în Winnipeg Jets.

3. Rob Walton - 82 miliarde de dolari

Rob Walton

(Sursa foto: Captură video - YouTube / Walmart)

Rob Walton este fiul lui Sam Walton, fondatorul Walmart, prin urmare, este vărul lui Ann Walton Kroenke, deci pasiunea pentru sport face parte din familie.

În 2022, moștenitorul unei bune părți a averii lăsate de tatăl său a cumpărat, pentru 4,65 miliarde de dolari, echipa de fotbal american Denver Broncos.

2. Mukesh Ambani - 114 miliarde de dolari

Mukesh Ambani

(Sursa foto: Captură video - YouTube / STILL I RISE Motivation)

Omul de afaceri indian este cel mai bogat om din India și capul uneia dintre cele mai bogate familii din toată Asia.

Ambani are o serie întreagă de afaceri, în energie, retail, telecomunicații, media și mai multe companii din industria divertismentului.

În 2008, la formarea noii ligi naționale de cricket din India, Reliance Industries, compania lui Ambani, a cumpărat echipa Mumbai Indians pentru 112 milioane de dolari.

1. Steve Ballmer - 127 miliarde de dolari

Steve Ballmer

(Sursa foto: Shutterstock)

Fostul CEO al Microsoft, mult timp mâna dreaptă a lui Bill Gates în cadrul companiei, este unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, aflându-se pe locul având o avere comparabilă cu cea a fostului său șef.

Este și pasionat de sport, de baschet mai exact, iar în anul 2014 și-a demonstrat pasiunea cumpărând pentru 2 miliarde de dolari echipa de NBA Los Angeles Clippers.

Deși se spune că a plătit mult prea mult la acea vreme pentru echipă, prețul fiind supraevaluat, în prezent echipa este evaluată la 4,7 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri