Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că provocările cu care Ucraina se confruntă în războiul cu Rusia "sunt majore şi în creştere" şi a estimat că armata ucraineană se va putea impune în acest conflict "doar cu un sprijin solid şi continuu" din partea statelor Alianţei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Ucraina continuă să lupte curajos, dar provocările cu care se confruntă sunt majore şi în creştere. Ucraina încă se mai poate impune, dar numai cu un sprijin solid şi continuu din partea aliaţilor NATO", a indicat Stoltenberg, vorbind la Praga la o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO.

El a deplâns întârzierile în livrarea armelor şi muniţiilor promise Ucrainei, precum şi insuficienţa acestora, în special în cazul obuzelor şi sistemelor antiaeriene.

Şi ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a avertizat anterior că "foamea de obuze" este o mare problemă pentru armata ucraineană, în condiţiile în care statele care susţin Ucraina în acest război de mare intensitate şi cu un mare consum de muniţie nu reuşesc să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene, în timp ce trupele ruse au revenit în ofensivă şi câştigă teren.

În conferinţa de presă desfăşurată la Praga alături de premierul ceh Petr Fiala, Stoltenberg a salutat iniţiativa asumată de Republica Cehă pentru achiziţia din surse în special din afara UE a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, achiziţii finanţate de un grup de ţări aliate Ucrainei.

Un oficial ceh a precizat în acelaşi timp joi că între 50.000 şi 100.000 de obuze din această cantitate vor fi furnizate Ucrainei în luna iunie. Acelaşi oficial, Tomas Kopecny, trimisul special al guvernului ceh pentru reconstrucţia Ucraina, a mai spus că ar putea fi achiziţionate de pe piaţa internaţională mult mai multe obuze pentru Ucraina dacă ar exista finanţare.

"Sunt veşti foarte bune că primele muniţii de artilerie vor sosi foarte curând şi că va exista un flux continuu de muniţie către Ucraina", a comentat Stoltenberg la conferinţa de presă, în timp ce premierul ceh a precizat că livrările de muniţie de artilerie pentru Ucraina din iniţiativa de care se ocupă ţara sa se vor derula cu o cadenţă de "zeci de mii de proiectile pe lună începând din iunie".

Mai devreme, Stoltenberg şi-a reiterat apelul către statele aliate Ucrainei de a-i permită acesteia să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează, la aproape o săptămâna după ce această cererea a sa a provocat agitaţie în statele membre ale Alianţei, deşi între timp o parte dintre ele au acceptat solicitarea. Printre acestea se numără Regatul Unit, Franţa, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca şi Norvegia.

Danemarca a precizat astfel că va permite Ucrainei să folosească în atacurile asupra teritoriului rus avioanele F-16 pe care i le furniza vara aceasta, motivând că aceste atacuri "fac parte din dreptul la autoapărare".

Alte ţări sunt însă mai reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA şi Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, nu au acceptat până în prezent să ofere Kievului permisiunea de ataca ţinte de pe teritoriul rus cu armele livrate.

În urma dezbaterilor pe acest subiect în rândul aliaţilor Kievului, Kremlinul a acuzat joi NATO că "provoacă" Ucraina să prelungească războiul, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi ţările europene membre ale NATO cu "consecinţe grave" dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri