29 Mai 2024

Coreea de Nord trimite peste 90 de baloane pline cu gunoi şi murdărie în Coreea de Sud



Armata sud-coreeană a informat că au fost detectate peste 90 de baloane pline cu deşeuri trimise de Coreea de Nord, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va răspunde trimiterii de materiale de propagandă împotriva regimului de către activişti ai Seulului, informează Agerpres.

Baloanele au început să fie detectate în noaptea de 28 mai, când armata sud-coreeană a observat obiecte zburătoare neidentificate în zonele de frontieră ale provinciilor sud-coreene Gyeonggi şi Gangwon, potrivit Statului Major Comun (JCS).

Multe dintre baloane nu au căzut încă, dar cele care au ajuns deja pe teritoriul sud-coreean conţin "gunoi şi murdărie", potrivit unui comunicat al JCS, care a descoperit ceea ce crede că sunt cronometre încorporate în baloane pentru a le face să explodeze.

Fotografiile publicate de armata sud-coreeană au arătat baloane umflate cu pungi de plastic legate de ele. Alte imagini par să arate gunoiul presărat în jurul baloanelor prăbușite, cu cuvântul „excrement” scris pe o pungă într-o fotografie, notează The Guardian.

Baloanele au căzut până acum în diferite aşezări din Gyeonggi şi Gangwon, dar şi în districtul Guro din Seul sau în provincia centrală Chungcheong-do, zone aflate mai departe de graniţa intercoreeană.

Armata sud-coreeană a sfătuit locuitorii acestor zone să nu atingă baloanele sau conţinutul acestora şi să informeze autorităţile militare sau de poliţie atunci când le găsesc.

De ani de zile, organizaţiile pentru drepturile omului - conduse în principal de dezertori nord-coreeni - din Coreea de Sud au umplut baloane cu pliante împotriva Phenianului şi le-au trimis peste graniţă.

Anterior, ministrul adjunct al apărării naţionale din Coreea de Nord, Kim Kang-il a denunţat trimiterile recente de baloane de către activişti şi dădea asigurări că vor răspunde pe principiul "dinte pentru dinte".

"Cantităţi uriaşe de hârtie uzată şi deşeuri vor fi în curând împrăştiate în zonele de graniţă şi în interiorul Republicii Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi veţi experimenta pe propria voastră piele cât de mult efort este necesar pentru a face curat" în urma lor, se menţiona în comunicat.

Războiul Coreean (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, aşa că Nordul şi Sudul rămân în război din punct de vedere tehnic şi sunt separate de o graniţă puternic fortificată.



Citeste si