Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, transmite France Presse.

"Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023", a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.

Dintre liderii Hamas sunt vizaţi şeful grupării, Yahya Sinwar, comandantul Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, şi şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Karim Khan îi consideră pe aceşti lideri ai Hamas responsabili "penal" pentru "crime de război şi împotriva umanităţii" comise cel puţin începând din 7 octombrie 2023, inclusiv "asasinarea a sute de civili israelieni" şi "luarea a cel puţin 245 de ostatici" în incursiunea armată efectuată de gruparea islamistă palestiniană în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Acelaşi procuror cere mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului apărării Yoav Gallant pentru crime de război şi împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza începând cel puţin din 8 octombrie, data lansării operaţiunii militare israeliene în enclava palestiniană pentru anihilarea mişcării Hamas.

Potrivit procurorului Karim Khan, premierul israelian şi ministrul său al apărării au recurs la "asasinate intenţionate" şi la înfometarea populaţiei civile palestiniene ca "metodă de război".

Cererile pentru emiterea acestor mandate de arestare prezentate luni judecătorilor sunt "rezultatul unei investigaţii independente şi imparţiale" a biroului procurorului Karim Khan, argumentează acesta.

Tribunalul internaţional cu sediul la Haga investighează încă din 2014 denunţurile privind presupuse crime de război comise de trupele israeliene şi de miliţiile palestiniene. Dar Israelul nu recunoaşte autoritatea acestei instanţe internaţionale pentru investigaţii în teritoriile palestiniene ocupate, iar congresmeni americani au ameninţat CPI cu represalii dacă emite mandate de arestare împotriva unor politicieni israelieni.

Această instanţă investighează cazurile de încălcare a dreptului umanitar internaţional. Într-un astfel de caz, preşedintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat internaţional de arestare emis în martie anul trecut de CPI după ce mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă au fost duşi în Rusia, fără a fi strămutaţi de război.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri