Nemo a câştigat Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

"Sper că această competiţie va putea continua să încurajeze pacea şi demnitatea pentru fiecare", a declarat artistul, în vârstă de 24 de ani, care a obţinut 591 de puncte, oferind ţării alpine a treia coroană, notează Agerpres.ro.

Nemo a obţinut 365 de puncte, dar a cucerit şi publicul care i-a adus 226 de puncte, permiţându-i cu 591 de puncte să-l depăşească pe favoritul croat Baby Lasagna, care a întrunit 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul trei (453 de puncte), iar Franţa pe locul patru (445 de puncte).

"'The Code' spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie", a afirmat anterior Nemo, ceea ce îi acordă Elveției, campioană a neutralităţii politice, a treia coroană într-o competiţie care îşi propune să fie apolitică.

Sursa Video: YouTube

Cine este Nemo, artistul care a câștigat marele premiu

Născut în 1999 în Biel, un oraș bilingv din Elveția, Nemo cântă la vioară, pian și tobe încă de când era mic.

În 2016, Nemo a devenit celebru peste noapte printr-o apariție la SRF Virus (#Cypher), care a devenit virală pe rețelele de socializare. Ulterior, a lansat două EP-uri, prin care 7 cântece au ajuns direct în lista oficială Swiss Singles Chart.

Anul 2020 a marcat începutul unei perioade de schimbare pentru Nemo, când a început să scrie și să producă pentru alți artiști și, de asemenea, a început să lanseze melodii în limba engleză.

Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la "Ne partez pas sans moi" interpretat de Celine Dion în 1988.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul "Hurricane".

Israelul s-a calificat în finala concursului muzical Eurovision de la Malmo, în Suedia, unde mii de persoane au manifestat împotriva participării acestei ţări la competiţie pe fondul războiului din Gaza. Tânăra artistă Eden Golan şi-a asigurat locul în finală cu piesa "Hurricane", a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Organizat de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), Eurovision a avut loc anual din 1956. Concursul muzical atrage cifre uriaşe de vizionare, cu peste 160 de milioane de persoane conectate la transmisiuni în 2023.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri