20 Noiembrie 2023

Șeful diplomației letone este interesat de șefia NATO. Cine este Krisjanis Karins, fost premier al țării sale



Ministrul de externe leton Krisjanis Karins s-a arătat interesat să devină viitorul secretar general al NATO, ceea ce va face şi mai strânsă cursa pentru desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg, care îşi va încheia mandatul în octombrie anul viitor, relatează Politico, conform Agerpres.

"Krisjanis Karins este pregătit să se alăture competiţiei'', a declarat un purtător de cuvânt al lui Karins, citat într-un comunicat difuzat duminică.

Karins, care în august a demisionat din funcţia de premier al Letoniei, poate aduce la conducerea NATO ''experienţa sa de şef al guvernului, înţelegerea clară a ameninţării ruse şi o poziţie puternică privind Ucraina şi are un istoric dovedit de constructor al consensului internaţional'', indică acelaşi comunicat.

Pentru şefia NATO şi-au mai exprimat interesul până acum şefa executivului eston Kaja Kallas şi premierul olandez Mark Rutte. Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost extins deja de patru ori şi se încheie în octombrie 2024.

Titularul funcţiei de secretar general al NATO trebuie să fie aprobat de toate cele 31 de state membre ale organizaţiei, dar esenţială este susţinerea din partea SUA, ţara cu cea mai mare contribuţie militară din Alianţa Nord-Atlantică.

Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior.

La Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, șefii de state și de guverne ai țărilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de alte șase state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, să înceapă convorbirile de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

România a devenit membru NATO la data de 29 martie 2004.



Citeste si