Zimbabwe va inregistra o prabusire economica spectaculoasa in maxim sase luni, intrand in stare de urgenta, potrivit declaratiilor ajutoarelor sociale care activeaza in tara, relateaza BBCNews.
Inflatia uriasa inregistrata in ultima perioada va rezulta in declinul comertului si al serviciilor, ajungandu-se la troc, schimb elementar intre produse. Magazinele dubleaza preturile de doua ori pe luna pentru a face fata aprovizionarilor, iar unele companii au inceput sa isi plateasca angajatii in produse alimentare.

Rata inflatiei inregistrata in ultima luna a ajuns deja la 3714%, record absolut in lume. Daca situatia va continua, “dublarea inflatiei curente in fiecare din cele sapte luni ramase pana la finele lui 2007 va totaliza 512,000%, ceea ce se traduce printr-un colaps economic total”, sustine un raport al agentiei de presa AP.

Efectele crizei economice sunt resimtite si de sustinatorii presedintelui Robert Mugabe, fortele de ordine ale statului primind salarii mai scazute in comparatie cu sumele oferite angajatilor de catre ajutorul social. In plus, resursele energetice au fost alocate luna trecuta doar fermelor, restul populatiei beneficiand de electricitate doar patru ore pe zi.

Doar unul din cinci locuitori ai Zimbabwe au un loc de munca stabil, rata somajului atingand 80%, iar aproximativ 4 milioane au nevoie urgenta de alimente, potrivit programului Natiunilor Unite, World Food Programme.

In luna februarie a acestui an rata inflatiei atinsese nivelul record de 1730%, cea mai mare inregistrata vreodata in lume.

Guvernatorul Bancii Centrale, Gideon Gono, a recunoscut faptul ca tara sa sufera de un virusul supranumit “HIV economic”.

Aproximativ 80% din populatia statului african (peste 10 milioane de persoane) traieste sub pragul saraciei, conform statisticilor prezentate in cadrul unui congres organizat recent.

Presedintele Mugabe refuza sa isi asume responsabilitatea pentru problemele economice ale tarii, acuzand implicarea vesticilor in inlaturarea guvernului african, pe motiv ca Mugabe urmareste sa detina controlul asupra pamanturilor detinute de populatia alba.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri