7 Octombrie 2022

Premiul Nobel pentru Pace 2022, decernat activiștilor și ONG-urilor pentru drepturile omului din Rusia, Ucraina și Belarus



Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

"Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor", a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.

"Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie", se mai arată în motivaţie.

Citește și: Un jurnalist rus și-a vândut premiul Nobel pentru a ajuta copiii din Ucraina. Suma pe care a primit-o este fără precedent

"Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.

Printre favoriți - cel puțin la casele de pariuri - a fost și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ce este organizația Memorial din Rusia, laureată a premiului Nobel pentru Pace

Memorial, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, a fost închisă de autorități în 2021 și desfiiințată definitiv în 2022. Ea datează din perioada URSS, printre fondatori fiind celebrul activist Andrei Saharov, și el laureat al premiului Nobel pentru Pace. Scopul său inițial a fost acela de a recupera memoria victimelor stalinismului.

Memorial a luptat pentru a promova adevărul despre regimul stalinist prin programe școlare, publicații și filme documentare și a obținut accesul publicului la arhivele instituțiilor represive sovietice. ONG-ul a fost extrem de activ și în monitorizarea drepturilor omului în Rusia și în alte state post-sovietice.

Până în 2005, a creat o bază de date care conținea informații despre peste 1,3 milioane de victime ale represiunii politice din Uniunea Sovietică. Însă, după 2021, a devenit una dintre țintele regimului Putin, care a preferat să pună într-o lumină pozitivă perioada sovietică. În final, Memorial a fost declarat ”agenție străină” și închis printr-o sentință judecătorească, în ciuda protestelor internaționale.



Citeste si