Conducta care ar trebuie să scape Bulgaria de dependența de gazele rusești ar trebui să transporte în scurt timp prima moleculă de gaz ”comercial”.

”1 octombrie este prima zi când va trece gaz comercial prin interconector”, a declarat Rossen Hristov, ministrul Energiei de la Sofia, la Romanian Internațional Gas Conference.. El a precizat că interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria are o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, dar poate fi extins la 5 miliarde.

”90% din gaz venea din Rusia. Acum nu mai primim deloc, dar avem un contract încă în desfășurare și am vrea să primim și volumele de gaz restante. Ne-am reorientat spre gaze din Azerbaidjan, Turcia, LNG”, a mai spus oficialul bulgar.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (ICGB), care ar fi trebuit să fie inaugurat în urmă cu mai bine de un an, a fost gata abia în iulie 2022 și ar trebui să facă țara vecină să nu mai depindă de importurile de gaze rusești. Conducta de 180 de kilometri între Komotini și Stara Zagora va permite Bulgariei să se lege la gazoductul TAP (Trans Adriatic Pipeline), care aduce gaze naturale din Azerbaidjan.

De ce este important pentru noi interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria

În primul rând, pentru că poate elimina dependența Bulgariei de gazele rusești - care acopereau peste trei sferturi din necesarul țării, venind la pachet și cu costuri politice. Cum în ultima perioadă Bulgaria a consumat cam 3 miliarde metri cubi anual, ICGB ar putea suplini importurile din Rusia, care au încetat în aprilie, în urma unei decizii unilaterale a Kremlinului.

În al doilea rând, pentru că, prin interconector, și România se poate lega la TAP. Oficialii de la București au purtat negocieri în ultima perioadă cu cei de la Baku. Însă, până la operaționalizarea ICGB, țara noastră nu putea efectiv importa gaze naturale azere. Dacă interconectorul va fi extins, așa cum se preconizează, pentru a ajunge la o capacitate de 5 miliarde de metri cubi, el ar putea suplini o parte semnificativă din nevoile României.

Sursa foto: ICGB.eu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri