17 August 2022

Studiu: 5 miliarde de oameni ar muri în cazul unui război nuclear cu Rusia



Cinci miliarde de oameni ar muri în cazul unui război nuclear între Rusia și NATO - cea mai mare parte din cauza foametei, nu a armelor atomice - arată un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers au analizat consecințele unor războaie nucleare între diverse state. Un conflict cu arme atomice între Rusia și NATO ar fi cel mai negru scenariu pentru omenire, afirmă ei, în studiul publicat în revista Nature. Peste jumătate din populația planetei va pieri – iar cauza principală va fi foametea.

Estimarea a fost făcută pe baza calculelor privind cantitățile de cenușă care ar ajunge în atmosferă în urma exploziilor nucleare. Acestea ar afecta producția agricolă și ar duce la moartea a miliarde de oameni.

Ce țări vor supraviețui și ce se va întâmpla cu România

Chiar și un conflict pe scară redusă cu arme nucleare, de pildă unul între India și Pakistan, ar scădea producția agricolă la nivel global cu circa 7% în 5 ani, producând circa 2 miliarde de morți. Iar unul între Rusia și NATO ar duce la o diminuare cu 90% în trei-patru ani – bilanțul putând ajunge la 5 miliarde de morți.

Citește și: Zelenski avertizează: Toate ţările lumii să se pregătească pentru un atac nuclear pornit de Rusia

Pe lângă țările participante la conflict, Africa și Orientul Mijlociu, dependente de importurile de alimente, vor fi cele mai afectate, spun cercetătorii de la Universitatea Rutgers. Printre puținele state care s-ar putea salva ar fi Australia și Noua Zeelandă, însă și acestea riscă să fie invadate de migranți din alte regiuni. În schimb, țările din emisfera nordică, inclusiv România, ar putea pierde până la 86% din producția agricolă. Cum aceste state ar fi implicate într-un război Rusia-NATO, la aceasta s-ar adăuga și radioactivitatea și distrugerea infrastructurii, astfel că locuitorii lor vor muri efectiv de foame.

Ce arsenal nuclear are Rusia

Rusia ar deține în acest moment circa 4.477 de focoase nucleare, instalate pe diverse tipuri de rachete, ce pot fi lansate de pe o serie întreagă de puncte fixe și mobile, terestre, aeriene și marine. De asemenea, Kremlinul dispune de 1.185 de rachete balistice intercontinental, purtătoare de focoase nucleare. Vorbim despre rachete capabile să lovească ținte la distanțe de mii de kilometri depărtare.



Citeste si