29 Aprilie 2022

Pentagonul nu crede că Rusia ar putea folosi arme nucleare. Ofensiva rusească este ”lentă și inegală”



Armele nucleare nu vor fi folosite de Kremlin în actualul conflict, spun oficialii americani, deși Rusia sugerează acest lucru tot mai des în ultima perioadă, mai ales că nici faza a doua a invaziei din Ucraina nu se îndreaptă spre un succes rapid.

SUA nu cred că există un pericol ca Rusia să utilizeze arme nucleare, în pofida unei recente escaladări în retorica Moscovei, a declarat un responsabil american în domeniul apărării, potrivit Agerpres.

"Continuăm să le monitorizăm capabilităţile nucleare în fiecare zi în cel mai bun mod posibil şi nu estimăm că există o ameninţare de utilizare a armelor nucleare şi nicio ameninţare pentru teritoriul NATO", a spus înaltul oficial al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul ar trebui să nu subestimeze riscurile ridicate ale unui conflict nuclear din cauza Ucrainei. Rusia a anunţat anterior în cursul acestei luni că intenţionează să desfăşoare recent testatele rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabile să realizeze lovituri nucleare asupra SUA, până în toamnă.

Citește și: De ce scutul de la Deveselu nu ar putea opri noile rachete nucleare ale lui Putin. Șeful Statului Major american: ”Nu ai cum să te aperi”

Ofensiva rusească, descrisă de Pentagon drept ”lentă și inegală”

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat același înalt responsabil al Pentagonului. "Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană. Chiar dacă luptele au început, "credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi", a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului, potrivit Agerpres.



Citeste si