Propagandiștii Kremlinului lansează, în ultimele zile, teorii privind un plan românesc de invazie peste Prut și Nistru - teorii ce ar putea justifica o intervenție militară rusească în Republica Moldova. Ele nu sunt, însă, noi; dimpotrivă, sunt ”reșapate” din materiale de propagandă folosite după anexarea Crimeei.

În contextul în care faza a doua a invadării Ucrainei de către ruși ar putea presupune crearea unui ”coridor” pentru a ajuta ”minoritatea rusofonă oprimată” din Transnistria, propaganda Kremlinului aglomerează spațiul public cu teorii despre presupuse planuri expansioniste ale României. Doar că aceste teorii nu sunt nici măcar noi, ci reluări și recombinări ale unora mai vechi, lansate în primii ani după anexarea Crimeei de către ruși - ceea ce nu împiedică Kremlinul să afirme că e ”îngrijorat” de informațiile privind situația din autoproclamata republică.

”Anschluss” și ”curățare” a Transnistriei

Serghei Markov, fost consilier personal al lui Vladimir Putin, a scris luni seară pe Facebook, după presupusul atac terorist asupra Serviciului de Securitate de la Tiraspol: ”Transnistria va fi atacată în viitorul apropiat. Armata română este desfășurată deja în Moldova și își mărește constant efectivele. În curând va avea loc o provocare militară, urmată de un atac. România, cu susținerea NATO și cu ajutorul armatei ucrainene plănuiește să pună mâna pe Transnistria și să declanșeze o represiune politică împotriva susținătorilor Rusiei. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea [”anschluss”, în original, aluzie la anexarea Austriei de către Germania nazistă - n. red.] Moldovei”.

Marți, într-o postare legată de vizita secretarului-general al ONU la Moscova, Markov a menționat și că ”trebuie discutată invazia absolut inadmisibilă a trupelor românești în Moldova și Transnistria”. Ulterior, el a vorbit despre ”organizarea unui atac terorist de către forțele speciale românești”. Acestea, spune Markov, sunt îmbrăcate în uniformele armatei moldovenești și sunt gata să invadeze Transnistria”, cu ajutorul ucrainenilor. ”Invazia ar putea începe azi”, a scris el marți.

În același timp, Viktor Vodolațki, vicepreședinte al Comisiei pentru problemele CSI din Duma de Stat, a vorbit la un post de radio despre ”nazismul” Maiei Sandu care, împreună cu ”curatorii ei români”, vrea izolarea Transnistriei și declanșarea unui război local, ”repetarea scenariului ucrainean”. Soluția, potrivit lui Vodolațki, ar fi anexarea regiunii la Rusia (ceea ce ar presupune și anexarea sudului Ucrainei).

Semnalul reluării teoriei invaziei românești în Moldova pare să-l fi dat, însă, Igor Strelkov/Girkin - fostul spion rus care, după ce a luptat în Transnistria de partea separatiștilor, a devenit șeful milițiilor din Crimeea și apoi din Donețk. Printre altele, procurorii olandezi îl acuză și de implicare în doborârea avionului Malaysia Airlines. Strelkov a postat un mesaj de Paște pe VK în care acuză România, pe baza unor ”surse proprii”, că s-ar pregăti de război pe ascuns, înlocuind ofițerii moldoveni cu unii români și creând depozite de echipament pe teritoriul republicii Moldova.

Citește și: De ce nu intervin Transnistria și Belarus în războiul din Ucraina. ”Lukașenko e back in business”

Într-o altă postare de luni, fostul șef al milițiilor separatiste din Ucraina a vorbit despre o ”curățare a Transnistriei” plănuită de români (deghizați în uniforme moldovenești) și ucraineni. ”Armata transnistreană nu are nicio șansă să reziste unui atac din două direcții fără un sprijin extern”, a scris Strelkov. ”Sursele estimează că un atac asupra Tiraspolului este foarte probabil să aibă loc la sfârșitul lui aprilie - începutul lui mai”.

Reacția Kremlinului la propriile teorii ale invaziei

Aceste teorii au invadat spațiul public imediat după ce Chișinăul a interzis simbolurile propagandei rusești privind invadarea Ucrainei și a trimis la Bruxelles primul chestionar de aderare la UE. Un politician rus a ameninţat-o pe Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la "coşul de gunoi al istoriei", apoi în Transnistria au avut loc, brusc, ”atacuri teroriste”. Ca urmare, Tiraspolul a declarat marți alertă teroristă de cel mai înalt nivel - iar Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Și Kremlinul a reacționat la această avalanșă de informații, precizând că urmărește ”cu mare atenție” evoluția situației din Transnistria. Informațiile venite de acolo sunt ”un motiv de îngrijorare”, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenția oficială RIA.

”A doua Mare Unire” a lui Ponta care a înfuriat Kremlinul

Discursul privind ”invazia românească”, care ar putea fi utilizat ca un pretext pentru a crea coridorul spre Transnistria menționat de un general rus, nu este însă deloc nou. El a fost conceput acum ani de zile, mai precis în perioada când prim-ministru al României era Victor Ponta.

În 2014 fostul lider PSD a menționat într-un discurs ”o a doua Mare Unire”, iar Kremlinul a reacționat imediat oficial (calificând discursul drept ”iresponsabil” și ”oficial”) - dar și neoficial. Postul TV al armatei, Zvezda, a citat un analist transnistrean care declara că “atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România” și că ”Premierul Ponta e de-a dreptul nerăbdător sa găsească o provocare care să-i permită să trimită trupe în Moldova”. Simultan, vicepreședintele Dumei de Stat, Serghei Jelezniak, avertiza că ar putea urma un atac asupra forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria.

Citeste si:

    ”Blocada” Transnistriei și tratatul militar imaginar

    Evident, nu a avut loc niciun atac. În 2015, însă, oficiosul “Rosiiskaia Gazeta” a publicat un un editorial în care se afirma că Ucraina, România si Moldova ar pune la cale o ”blocadă a Transnistriei” care să ducă la reintegrarea acesteia în țara vecină. Planul ar fi fost pus la cale de președinții Poroșenko și Iohannis, iar obiectivul final ar fi fost ca forțele NATO să ajungă pe Nistru. Rusia nu ar putea să nu reacționeze, iar ca urmare, NATO va trimite trupe în Ucraina, conchidea autorul articolului.

    Formularea ”blocadă a Transnistriei” a fost reluată zilele acestea de Tiraspol, după ce Moldova a blocat importul unor medicamente pentru care nu ar fi fost făcute corect formalitățile vamale.

    Apoi, în 2016, “Pervîi Canal”, cel mai important post public de televiziune din Rusia a anunțat că România ar avea un acord cu Moldova ce i-ar permite să intervină militar. La momentul respectiv, în țara vecină aveau loc constant proteste, agravate de descoperirea ”Jafului secolului” și de candidatura ca premier a oligarhului Vlad Plahotniuc.

    Citeste si:

      ”În cazul unor mișcări populare, România va trimite armata și va instala o administrație românească iar acesta va fi sfârșitul independenței Moldovei pentru totdeauna”, afirma postul rusesc. Un astfel de tratat nu există și nici nu a existat vreodată - ceea ce nu a împiedicat presa din Transnistria să preia atunci informația. Iar acum, astfel de teorii sunt reluate de propagandiștii Kremlinului pentru a crea ”motive de îngrijorare”.

      Sursa foto: Shutterstock / Michele Ursi

      Abonează-te pe
      9news.ro Promo

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Radu Pircă
      Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri