22 Februarie 2022

Jens Stoltenberg: Deciziile Rusiei încalcă Acordurile de la Minsk



Comunitatea internaţională consideră îngropate acordurile de la Minsk, cu care încerca încă din 2014 să soluţioneze pe calea negocierilor criza provocată în Ucraina de republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenția EFE, citată de Agepres.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

La Paris, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a declarat că ceea ce a făcut Rusia reprezintă "o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei, cu ignorarea tuturor angajamentelor internaţionale, inclusiv a acordurilor de la Minsk".

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a scris pe Twitter că decizia Rusiei "este o încălcare a acordurilor de la Minsk şi a legalităţii internaţionale", în timp ce guvernul german a cerut Rusiei "să revoce" recunoaşterea autoproclamatelor republici separatiste din provincia Donbas care, potrivit Berlinului, "face praf şi pulbere" acordurile de la Minsk şi încalcă integritatea teritorială a Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia Rusiei "subminează şi mai mult suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, sapă la temelia eforturilor de soluţionare a conflictului şi încalcă Acordurile de la Minsk, din care Rusia face parte".

Într-un interviu acordat postului BFMTV, fostul preşedinte francez Francois Hollande, care a fost unul dintre mediatorii şi negociatorii acordurilor de la Minsk din 2014 şi 2015 pentru a pune capăt conflictului din Donbas, a insistat că occidentalii trebuie "să stabilească o relaţie de forţă" cu Rusia care să o împiedice să meargă mai departe şi să destabilizeze întreaga Ucraină. Hollande, care a fost preşedintele Franţei între anii 2012-2017, atrage atenţia că "pe termen lung" Putin caută ca "întreaga Ucraină să revină pe orbita rusă".



Citeste si