Președintele american Joe Biden crede că omologul său rus, Vladimir Putin, se va „face o mutare” împotriva Ucrainei, dar că nu vrea un „război total”, relatează BBC.

Biden a spus că Putin va plăti un „preț scump” pentru invadare, dar a indicat că o incursiune minoră ar putea fi tratată diferit. În alte cuvinte, măsura răspunsului venit dinspre Vest, va fi stabilită în funcție de amploarea acțiunilor Rusiei.

Rusia are aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței, dar neagă să plănuiască o invazie.

Președintele Putin a făcut o serie de cereri Occidentului, insistând ca Ucrainei nu i se permite niciodată să adere la NATO și ca Alianța să abandoneze activitatea militară în Europa de Est. Discuțiile dintre Occident și Rusia nu au reușit până acum să înregistreze un progres real, unele dintre cererile Moscovei fiind respinse.

Biden a mai precizat că vor exista acțiuni diferite pe care țările NATO sunt dispuse să le întreprindă, în funcție de ceea ce se va întâmpla.

„Dacă există forțe rusești care trec granița... cred că asta schimbă totul. Ceea ce veți vedea este că Rusia va fi trasă la răspundere, dacă invadează”, a spus președintele american, adăugând că în cazul în care este vorba de o incursiune minoră, aliații vor analiza ce este de făcut.

Oficialii de la Casa Albă au revenit imediat după declarațiile lui Biden pentru a clarifica poziția SUA.

„Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie și va primi un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, a clarificat secretarul de presă Jen Psaki.

Putin va „testa Occidentul”

Întrebat ce părere are despre intențiile lui Putin, președintele Biden a spus omologul său va testa Occidentul.

„Cred că va testa Occidentul? Că testează Statele Unite și NATO? Da, cred că o va face, dar va plăti un preț scump pentru asta. Nu a văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care le am promis că vor fi impuse”, a spus Biden.

Întrebat cât de îngrijorat este de posibilitatea ca un conflict în Ucraina să implice și statele vecine NATO, Biden nu a negat această posibilitate.

„Singurul război care este mai rău decât cel intenționat este atunci când nu este intenționat și ceea ce mă îngrijorează este că lucrurile ar putea scăpa de sub control”, a mai spus președintele american.

El a mai spus că este „foarte important” ca aliații NATO să rămână pe aceeași poziție în fața unui potențial atac rusesc.

Biden a mai spus că SUA au rămas deschise pentru discuții cu Rusia și că un summit cu Putin este încă o „posibilitate”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri