18 August 2021

Arheologii au găsit primele dovezi care arată că greaca a fost folosită și în Roma Antică



O nouă descoperire arheologică bucură lumea cercetătorilor. Un schelet foarte bine conservat a fost găsit în cadrul unui mormânt din orașul antic Pompei. Descoperirea a fost făcută în necropola Porta Sarno, o zonă care nu este încă deschisă publicului, situată în estul centrului urban.

Un craniu care purta smocuri de păr alb și o parte a urechii, precum și oase și fragmente de țesătură au fost găsite în mormânt. A fost descris ca fiind „unul dintre cele mai bine conservate schelete găsite vreodată în orașul antic”, scrie Euronews.

Descoperirea este deosebit de neobișnuită, deoarece majoritatea adulților au fost incinerați la acea vreme și doar copiii mici au fost îngropați. Arheologii susțin că acest pas va aduce lumină asupra vieții culturale a orașului înainte ca acesta să fie distrus de o erupția vulcanică a Muntelui Vezuviu în 79 d.Hr.

O inscripție a mormântului a sugerat că proprietarul său, un sclav eliberat pe nume Marcus Venerius Secundio, a ajutat la organizarea de spectacole în limba greacă la Pompei.

Experții au spus că a fost prima confirmare că greaca, limba culturii din Mediterana, a fost folosită alături de latină.

Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompei, a declarat că spectacolele grecești din Pompei sunt dovezi ale „climatului viu și deschis” care a caracterizat orașul antic.

De-a lungul anilor, săpăturile din Pompei au dus la descoperiri remarcabile de morminte, care și case cu fresce din lumea antică.



Citeste si