10 August 2021

Cercetătorii au identificat originea asteroidului care a dus la dispariţia dinozaurilor



O echipă de astronomi din Statele Unite a descoperit originea asteroidului care a condus la dispariţia dinozaurilor.

Asteroidul cu o lăţime de circa 10 kilometri, care a lovit Pământul cu 66 de milioane de ani în urmă, a pus capăt domniei de 180 de milioane de ani a dinozaurilor. Acesta s-a ciocnit cu Pămâtul în regiunea peninsulei Yucatan din Mexic şi a lăsat în urmă craterul Chicxulub, scrie The Independent.

Oamenii de ştiinţă au examinat rămăşiţele rocii prezente în bucăți colectate de pe pământ şi din probe de miez forate şi au constatat că resturile provin de la o clasă de meteoriţi denumită condrite carbonice - unele dintre cele mai pure materiale din întregul sistem solar.

Aceşti meteoriţi reprezintă aproximativ 3% dintre meteoriţii care cad pe Pământ. În mod obişnuit, mulţi astfel de asteroizii se apropie de Pământ, dar nici unul nu se apropie de dimensiunile necesare pentru a produce un impact de aceeaşi scară ca Chicxulub.

''Pentru a explica absenţa lor, mai multe grupuri anterioare au simulat asteroizi mari şi rupturi de comete în interiorul sistemului solar, analizând creşteri ale numărului de evenimente de impact pe Pământ, cel mai mare producând craterul Chicxulub'', a declarat doctor William Bottke, expert în asteroizi în cadrul Soutwest Research Institute din Boulder, Colorado.

Ce au avut special resturile analizate

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că resturile care scapă din centura principală de asteroizi situată între planetele Marte şi Jupiter au lovit Pământul o dată la 250 de milioane de ani - de zece ori mai des decât credeau anterior oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au utilizat supercomputerul Pleiades al agenţiei spaţiale americane NASA pentru a monitoriza 130.000 de asteroizi-model, urmărindu-le evoluţia de-a lungul a sute de milioane de ani.

Potrivit unui studiu publicat în revista Science în 2019 de o echipă de oameni de ştiinţă printre care s-a numărat şi William Bottke, numărul asteroizilor care au lovit Terra şi Luna a crescut pe parcursul ultimilor 290 de milioane de ani. .

Folosind date termale şi imagini colectate de NASA, mai mulţi cercetători au determinat vârsta craterelor lunare şi au stabilit în urma unor calcule că rata de impact a crescut de 2,6 ori în ultimii 290 milioane de ani.

Oamenii de ştiinţă au declarat la acea vreme că motivul din spatele creşterii ratei de impact ar putea fi legat de deşeurile spaţiale rezultate în urma unei coliziuni ample care s-a petrecut în principala centură de asteroizi din Sistemul Solar.



Citeste si