3 Aprilie 2007

Economia Bulgariei s-a dezvoltat cu 6,1% in 2006



Cresterea economica in Bulgaria a fost de 6,1% anul trecut, mai slaba decat prognozele si in scadere fata de nivelul de 6,2% inregistrat in 2005, insa analistii au caracterizat cresterea ca fiind robusta si durabila.

Industria si serviciile au stat la baza cresterii economice de 5,7% a Bulgariei in al patrulea trimestru din 2006, insa rata a fost sub rezultatul revizuit de 6% pentru cresterea din aceeasi perioada a anului precedent, au mai aratat statisticile.

Rezultatele s-au situat sub previziunile guvernului bulgar condus de socialisti, de 6,5% in 2006, informeaza NewsIn, citand Reuters. Cu toate acestea, analistii au spus ca franarea economiei nu este ingrijoratoare, ci sanatoasa. Acestia au adaugat ca ritmul mai lent reflecta politica fiscala severa a statului balcanic si ca este un semnal clar ca economia Bulgariei nu se supraincalzeste.

"Economia se dezvolta intr-un ritm relativ alert", a declarat analistul de la Institutul pentru Economia de Piata, Dimitar Chobanov, care a adaugat ca unul dintre factorii care au contribuit la franarea cresterii este marele excedent bugetar obtinut de guvern.

Sofia a incheiat anul 2006 cu un excedent bugetar record de 3,7% din Produsul Intern Brut dupa ce s-a confruntat cu un deficit de cont curent urias, care a ajuns la 16,3% din PIB.

Analistii au mai estimat ca economia bulgara ar trebui sa creasca similar in 2007, primul an al Bulgariei ca membru al Uniunii Europene si ca aceasta crestere va fi alimentata de consumul puternic si de o extindere estimata a exporturilor.

Deficit bugetar de 13,58 mil. dolari

Bulgaria a incheiat luna februarie cu un deficit bugetar redus, pentru prima data in ultimii trei ani, deoarece aderarea la Uniunea Europeana a impulsionat cheltuielile si a determinat o crestere a veniturilor fiscale indirecte.

Bulgaria a practicat una dintre cele mai severe politici fiscale din Europa si s-a angajat sa incheie anul 2007 cu un excedent bugetar de cel putin 2,3% din Produsul Intern Brut, pentru a contracara riscurile aduse de deficitul de cont curent urias.

Deficitul bugetar a fost de aproape 20 de milioane de leva (13,58 milioane de dolari), fata de excedentul de 147 de milioane de leva obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, deoarece Sofia a platit prima transa catre bugetul UE, in valoare de 46,5 milioane de leva.

Bulgaria a inregistrat excedente bugetare din 2002. Ultima data cand statul a rulat un deficit bugetar mic a fost in februarie 2004. Integrarea Bulgariei in piata comuna a scazut veniturile din taxa pe valoarea adaugata, una dintre sursele cheie de venit. Acestea au scazut cu 250 de milioane de leva fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ministrul de finante, Plamen Oresarscki a spus ca diminuarea veniturilor si cresterea cheltuielilor pe fondul aderarii la UE au fost calculate si devodesc faptul ca Sofia va produce un excedent bugetar semnificativ in acest an.

Statisticile au aratat ca veniturile fiscale totale din lune februarie au fost de 2,89 miliarde de leva, cu 6,8% in crestere fata de aceeasi luna a lui 2006, in timp ce chltuielile au crescut cu 7,9%, pana la 2,9 miliarde de leva.



Citeste si