Acordul de încetare a focului între militanții palestinieni Hamas și forțele israeliene a intrat în vigoare în primele ore ale acestei dimineți, la capătul a 11 zile de lupte care au ucis mai bine de 240 de persoane, majoritatea de pe teritoriul Gazei, scrie BBC. Armistițiul fusese anunțat în seara zilei de joi, dar a intrat abia următoarea zi în vigoare.

Palestinienii s-au revăstrat pe străzile din Gaza la scurt timp după începerea armistițiului pentru a celebra. Claxoanele exaltate ale mașinilor și grupuri mari de oameni au umplut mai multe locuri din Gaza, iar difuzoare de pe înălțimile moscheelor au proclamat „victoria rezistenței” . În același timp, un reprezentant al Hamas a avertizat că este cu mâinile „pe buton”.

Autoritățile militare israeliene, pe de altă parte, au comunicat că vor suspenda toate restricțiile de urgență impuse de la începerea violențelor de pe cuprinsul țării. Președintele american Joe Biden, care, într-un târziu, a făcut presiuni pe Israel să-și înceteze operațiunile asupra Gazei a afirmat că încetarea focului aduce „o oportunitare reală” pentru progres în cazul de față.

Citește și Conflictul dintre Israel și Palestina, promotorul reaprinderii terorismului în Orientul Mijlociu? Ce spune un expert în studii de securitate

Victoria tuturor și a nimănui

Atât Israelul, cât și inamicii lor palestinieni revendică victoria în urma conflictului, deși dominanța a fost vizibilă de partea evreilor, care s-au folosit de tehnică de apărare avansată, provocând în schimb ravagii pe teritoriul Gazei.

Citește și Gaza: 17 spitale distruse, alături de singurul laborator de testare covid. Conflictul se adâncește înspre o gravă criză umanitară

Luptele au început pe 10 mai, după săptămâni de acumulare a tensiunilor iudeo-palestiniene în Ierusalimul de Est care au culminat cu ciocniri pe un loc sfânt reclamat atât de musulmani cât și de evrei. Hamas a lansat rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă de pe respectivul spațiu, declanșând replicile forțelor evreiești.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri