Mii de manifestanţi adunaţi sâmbătă seara la Sofia au cerut demisia guvernului şi au aplaudat criticile venite de la Bruxelles privind lipsa unor rezultate tangibile în combaterea corupţiei din Bulgaria, transmite AFP.

"Europa ne-a auzit şi ne-a văzut!" a exclamat unul dintre organizatori, avocatul Nikolai Hagighenov, aplaudat de aproximativ 5.000 de manifestanţi, scrie Agerpres.

"Noi suntem cei care am deschis ochii şi urechile Europei. Vrem să fim o ţară membră demnă a Uniunii Europene", a declarat sculptorul Velislav Minekov.

Scandând "Demisia" şi "Mafia" în faţa sediului guvernului, protestatarii, în majoritate tineri, purtau bannere cu mesaje precum: "Europa ne ascultă", "Justiţie" sau "Afară Mafia".

De ce protestează bulgarii

Comisia Europeană şi-a exprimat miercuri "profunda îngrijorare" cu privire la independenţa sistemului judiciar din Bulgaria, la lipsa unor rezultate tangibile din partea justiţiei în faţa corupţiei şi a ameninţărilor la adresa independenţei presei.

Manifestaţiile împotriva corupţiei şi pentru o demisie a guvernului pe care protestatarii îl acuză de legături cu oligarhia, au loc de aproape trei luni în capitala Bulgariei.

Peste 60% din bulgari susţin cererile protestatarilor, potrivit sondajelor.

Prim-ministrul de centru-dreapta Boiko Borisov, aflat la putere de aproape 10 ani, refuză însă să demisioneze înaintea expirării mandatului, în martie anul viitor.

Statul de drept în Bulgaria va fi dezbătut în Parlamentul European săptămâna viitoare. Într-un proiect de rezoluţie, Comisia pentru libertăţi civile LIBE şi-a exprimat "sprijinul fără echivoc pentru cererile legitime ale poporului bulgar şi aspiraţiile sale de justiţie, transparenţă, responsabilitate şi democraţie"

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri