24 Ianuarie 2007

Carlo Tassara va cumpara 2,7% din banca Intesa Sanpaolo

Holdingul Carlo Tassara, condus de omul de afaceri francez Romain Zalenski, a anuntat marti ca intentioneaza sa achizitioneze actiuni Intesa Sanpaolo, majorandu-si astfel participatia din noua banca italiana pana la aproximativ 5%, relateaza Reuters consultat de NewsIn.

Carlo Tassara a precizat ca beneficiaza de o optiune ce ii permita sa achizitioneze cate actiuni doreste, atat timp cat nu depaseste plafonul de 5%.

Chiar daca Carlo Tassara nu a precizat de la care investitor sau investitori a achizitionat acest pachet de actiuni, anuntul sau vine la o zi dupa ce banca franceza Credit Agricole a anuntat ca a vandut 3,6% din Intesa Sanpaolo pentru suma de 2,51 miliarde de euro (3,25 miliarde de dolari).

Anuntul vine si dupa articole publicate in zierele de marti, conform carora Zaleski ar fi cumparat actiuni din Intesa Sanpaolo.

Intr-un comunicat, Carlo Tassara a precizat ca la data de 21 ianuarie a decis sa achizitioneze 320 de milioane de actiuni Intesa Sanpaolo la pretul de 5,80 euro pe actiune. Conform acestui pret, tranzactia s-ar ridica la 1,86 miliarde de euro.

"Dupa finalizarea acestui contract, grupul Tassara va detine 4,95% din banca Intesa Sanpaolo", reiese din comunicatul emis de Carlo Tassara, adaugand ca aceasta tranzactie va avea loc in cursul zilei de miercuri.

Carlo Tassara a precizat ca beneficiaza de optiunea de a achizitiona alte actiuni, pana la o cantitate maxima de 1% din pachetul de actiuni al Intesa Sanpaolo, atat timp cat participatia totala din banca italiana nu va depasi 5%.

Holdingul a precizat ca pentru a putea achizitiona mai mult va avea nevoie de permisiunea bancii centrale italiene. Aceasta tranzactie a fost finantata de grupurile Banca Popolare di Milano, Mediocredito Centrale ce apartine Capitalia precum si de un numar de banci straine si internationale, reiese din comunicatul holdingului Carlo Tassara.

Grupurile bancare Banca Intesa si Sanpaolo IMI au fuzionat in cursul anului trecut, pentru a crea a sasea banca, ca marime din Europa, iar in luna decembrie autoritatea anti-trust din Italia a cerut grupului bancar francez Credit Agricole sa isi reduca participatia detinuta din banca creata dupa aceasta fuziune.

Cele doua banci italiene, Intesa si Sanpaolo IMI, detineau impreuna peste sase mii de filiale, in acest calcul fiind incluse si unitatile Cariparma si FriulAdria. Acest numar de sase mii de filiale inseamna dublul celor detinute de cel mai apropiat concurent al lor, Unicredit, fiind posibil, chiar, ca, in anumite regiuni, acest numar sa depaseasca limitele impuse de autoritatile de reglementare din domeniul concurentei.

Entitatea bancara rezultata prin fuziunea bancilor Intesa si Sanpaolo este liderul de piata in cele mai multe zone ale Italiei, cu o cota de piata de 19%, in partea de nord-est, de 14%, in centrul tarii, respectiv de 23,6%, in zona bogata de nord-vest a Italiei.



Citeste si