4 Ianuarie 2007

Relatiile dintre Rusia si Belarus devin tot mai tensionate



Relatiile economico-politice dintre Belarus si Rusia au devenit tot mai tensionate in ultima saptamana, dupa ce statul Belarus a acceptat dublarea pretului platit pentru gazele rusesti. In prealabil, Belarus anuntase suspendarea relatiilor petroliere cu Rusia, care in raspuns a oprit importurile de zahar din fostul stat ex-sovietic

Rusia si Belarusul au semnat, duminica seara, un acord asupra livrarilor de gaz rusesc fostei republici sovietice, Minskul fiind de acord sa plateasca 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, fata de 105 cat solicitase initial concernul rusesc. "Intr-un climat tensionat, in ajunul Anului Nou, partea belarusa a semnat un acord in termeni regretabili", a declarat, potrivit NewsIn, premierul belarus, Serghei Sidorski. incepand din 2007, Belarusul va plati 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, fata de 105 dolari cat ceruse anterior Gazpromul, a precizat el.

Gazprom a obtinut in plus si 50% din actiunile Beltransgaz, care controleaza reteaua de conducte de gaz din Belarus, pentru suma de 2,5 miliarde de dolari platibili in urmatorii patru ani. Seful concernului rusesc a mai spus ca tariful de tranzit al gazului prin Belarus va creste de la 0,75 de dolari la 1,45 de dolari pentru 1.000 de metri cubi si 100 de kilometri de conducta.

Acordul a intervenit in ultimul moment, Rusia amenintand ca va sista alimentarea cu gaz a Belarusului in dimineata Anului Nou in lipsa unui acord asupra noului pret, determinand temeri pentru alimentarea Europei. Gazprom solicitase 105 dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de 46 cat a platit Belarusul pana in prezent, si 50% din compania care gestioneaza conductele de pe teritoriul acestei tari.

Belarus suspenda contractelor petroliere cu Rusia

Compania petroliera si chimica belarusa Belneftekhim anuntase cu o zi inaintea semnarii contractului cu Gazprom suspendarea contractelor sale cu furnizorii de petrol rusi pentru 2007, din cauza impunerii de catre Moscova a drepturilor de vama. "Aceasta decizie este motivata de drepturile de vama impuse de Rusia exporturilor de petrol catre Belarus", a declarat presedintele Belneftekhim, Aleksandr Borovski, citat de agentia oficiala BelTa din Belarus. Oficialul belarus a calificat drept o "decizie inadecvata" impunerea drepturilor vamale de 180,7 de dolari pe tona de petrol de la 1 ianuarie 2007.

Belarusul importa petrol rusesc si exporta ulterior produse derivate din petrol catre clientii sai europeni. Potrivit ambasadorului rus la Minsk, Aleksandr Surikiv, Belarusul vinde anual 17 pana la 20 de milioane de tone de produse derivate. Potrivit acestuia, statul rus inregistra pierderi de doua miliarde de dolari pe an, in lipsa drepturilor vamale achitate de Belarus.

Raspunsul Rusiei: stoparea importurilor de zahar din Belarus

Rusia a sistat ieri importurile de zahar rafinat din Belarus, acuzand statul vecin de livrarea de zahar produs din trestie de zahar in loc de sfecla de zahar. Anuntul a fost facut de seful companiei de produse alimentare de stat, Ivan Danchenko.

Rusia, care a planuit mult timp dar nu a mai apucat sa duca la bun sfarsit o uniune statala cu Belarusul, nu aplica taxe vamale importurilor de zahar facut din sfecla de zahar. insa Moscova a acuzat Minskul ca a exportat zahar produs din trestie de zahar, beneficiind astfel de pe urma lipsei de taxare a acestui produs.

"La data de 29 decembrie, toate procedurile vamale cerute de importurile de zahar din Belarus cu Rusia au fost suspendate", a declarat oficialul bielorus, sef al firmei de stat Belgospishcheprom, cu ocazia unei conferinte de presa. "Livrarile de zahar din Belarus catre piata din Rusia au fost sistate", a adaugat acesta. Oficialii guvernamentali din Rusia nu au fost disponibili pentru a oferi informatii suplimentare. Rusia va sarbatori Craciunul ortodox si Anul Nou pana la data de 9 ianuarie.

Inspectorii vamali rusi au inasprit controalele asupra tuturor importurilor de zahar din Belarus, examinand in detaliu fiecare tren incarcat cu zahar ce provine din statul vecin. "O astfel de metoda este de obicei folosita impotriva contrabandistilor experimentati. "Pentru populatia din Belarus, acest lucru este o insulta si o umilire", a declarat Danchenko.

Exporturile de zahar din Belarus catre Rusia au scazut pana la aproximativ 240.000 de tone in 2006, cu mult sub nivelul de 400.000 de tone inregistrat in 2005, a continuat oficialul bielorus. Cele patru rafinarii de zahar ale Belarusului produc anual aproximativ 770.000 de tone de zahar rafinat. Belarusul, stat cu o populatie de zece milioane de locuitori, consuma anual aproximativ jumatate din aceasta cantitate, restul fiind exportat, in mare parte catre Rusia.



Citeste si