Decesul presedintelui pe viata al Turkmenistanului, Saparmurat Niazov, anuntat in cursul zilei de joi, risca sa afecteze contractele de exclusivitate semnate cu grupul rus Gazprom privind livrarea de gaze catre Europa, estimeaza presa ruseasca, conform AFP citata de NewsIn.
"Moartea lui Turkmenbasi ("liderul tuturor turkmenilor", dupa cum s-a proclamat Niazov) pune sub semnul intrebarii acordurile privind exploatarea de gaze naturale semnate de Gazprom si Ashabad", scrie cotidianul economic Kommersant, care adauga ca Rusia, precum si statele occidentale, se afla "intr-o situatie foarte dificila".

"Lupta pentru putere a inceput in Turkmenistan, insa aceasta este si o noua etapa a luptei intre Rusia, China si Uniunea Europeana pentru gazul turkmen", continua Kommersant. Alt cotidian, Izvestia, controlat de Gazprom, considera ca "principala amenintare" ce se profileaza asupra Rusiei, ce beneficiaza de drept de exclusivitate privind tranzitul gazelor naturale turkmene, o reprezinta "revizuirea contractelor privind gazele naturale".

"Exista foarte multi voluntari pentru influentarea alegerii unui nou conducator turkmen", a precizat Izvestia, adaugand ca Uniunea Europeana va incerca sa obtina gaze naturale din Turkmenistan "ocolind Rusia", scrie Izvestia.

"Lupta pentru putere va fi asezonata de ciocniri geopolitice intre Rusia, China si Statele Unite ale Americii, acest lucru putand afecta stabilitatea livrarilor de hidrocarburi", sustine cotidianul Vremia Novostei. Conform acestui cotidian, Turkmenistanul vinde anul grupului Gazprom aproximativ 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta 7% din cantitatea vanduta anual de Gazprom pe pietele internationale.

Cotidianul de afaceri Vedomosti estimeaza ca Ashabadul "are nevoie de Rusia in perioada de tranzitie", lucru care ar permite Moscovei sa obtina anumite concesii imposibil de obtinut in epoca lui Saparmurat Niazov.

"Interese legate de gazele naturale" au facut ca Rusia sa nu remarce "acest regim de dictatura de tip stalinist" impus de Niazov,precizeaza cotidianul oficial Rossiiskaia Gazeta.

Observatorii se tem ca in lipsa unui succesor desemnat (cei care se prezentasera au fost demisi sau inchisi), Turkmenistanul ar putea deveni extrem de instabil, cu atat mai mult cu cat Niazov a nimicit influenta traditionala a clanurilor turkmene.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri