15 Mai 2018

Conflict sangeros in Fasia Gaza, inaintea inaugurarii ambasadei SUA la Ierusalim: 37 palestinieni au fost ucisi



Cel putin 37 de palestinieni au fost ucisi luni in Fasia Gaza de soldati israelieni la frontiera, unde zeci de mii de persoane protesteaza impotriva mutarii la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel, conform unui nou bilant transmis de Ministerul Sanatatii local, conform AFP si dpa.

Alte aproape 500 de persoane au fost ranite de focurile de arma trase de fortele israeliene, a mai mentionat Ministerului Sanatatii din Gaza, noteaza Agerpres.

Guvernul palestinian acuza Israelul de comiterea unui "masacru oribil". Intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al guvernului palestinian, Youssouf al-Mahmoud, cere "o interventie internationala imediata pentru a opri masacrul oribil comis in Gaza de fortele de ocupatie israeliene impotriva poporului nostru eroic".

Armata israeliana a transmis la randul sau printr-un comunicat ca fortele sale "raspund cu mijloace de dispersare si focuri de arma si actioneaza in conformitate cu procedurile standard" pentru a raspunde celor peste 35.000 de 'insurgenti' palestinieni.

Noile decese ridica la 88 numarul palestinienilor ucisi in Fasia Gaza de la inceputul miscarii de proteste masive la 30 martie.

Luni, cea mai sangeroasa zi de la razboiul din 2014

Ziua de luni a devenit totodata cea mai sangeroasa zi a conflictului israeliano-palestinian de la razboiul din 2014 din Fasia Gaza.

Zeci de mii palestinieni au manifestat luni in diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fasia Gaza si Israel, iar grupuri mici au incercat sa se apropie periculos de bariera de securitate pazita de armata israeliana.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, care are loc in cadrul unei ceremonii ce se desfasoara luni, concretizeaza promisiunea facuta la 6 decembrie anul trecut de presedintele american Donald Trump, cand acesta a anuntat si recunoasterea Ierusalimului drept capitala a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptura fata de ultimele decenii de diplomatie americana si care a generat satisfactie in randul israelienilor si furie printre palestinieni



Citeste si