Operatorul portuar Dubai Ports World a anuntat luni vanzarea catre o filiala a grupului AIG Global Investment Group a activitatilor sale portuare din Statele Unite, a caror achizitie a declansat o polemica la inceputul acestui an
P and O Holdings, filiala a DP World, "a ajuns la un acord la Dubai, duminica, pentru cedarea integrala a P and O Ports North America (POPNA) unei filiale ce apartine suta % AIG Global Investment Group (AIGGIG)", a anuntat DP World intr-un comunicat.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita, informeaza NewsIn. POPNA detine in special concesiunile terminalelor maritime de la New York/New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami, Tampa si New Orleans, ca si operatiuni portuare in alte 16 localitati americane si un terminal pentru traficul de pasageri la New York, precizeaza comunicatul citat de NewsIn.

DP World, care este controlat de guvernul emiratului Dubai, a cumparat in 2006 operatorul portuar si transportatorul britanic P and O pentru circa 6,9 miliarde de dolari. Grupul a decis sa renunte insa la activitatile sale din sase porturi americane, in fata opozitiei Congresului, ingrijorat de eventualele consecinte asupra protectiei impotriva terorismului. Tranzactia va deveni efectiva in cursul primului trimestru al anului viitor, a precizat DP World, care devenise al treilea operator mondial de containere dupa ce a achizitionat P and O.

In schimb, Dubai Ports World este interesat sa preia o participare in Germania in cadrul companiei HHLA, care gestioneaza portul Hamburg, afirma cotidianul german Die Welt in editia de miercuri, citand un purtator de cuvant din emirat.

Valoarea totala a HHLA se situeaza intre 1,5 si doua miliarde de euro, potrivit ziarului. Compania este detinuta de orasul-stat Hamburg, aflat in cautarea unui investitor care sa preia o participare minoritara de 49,9 la suta.

Autoritatile de la Hamburg nu au dorit sa comenteze informatiile publicate de ziarul german citat. Potrivit acestuia, autoritatile au primit 30 de oferte pentru pachetul minoritar al operatorului. Discutii mai aprofundate vor avea loc incepand din ianuarie, cu maximum 15 potentiali investitori.

Unul dintre candidatii cei mai seriosi pare sa fie compania publica a cailor ferate Deutsche Bahn, care a promis ca isi va muta sediul activitatilor logistice la Hamburg, in cazul in care va fi aleasa. Mutarea sediului social al intregului grup, aflat in prezent la Berlin, a fost discutata si anul trecut, dar proiectul a provocat polemici si a fost abandonat.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri