26 August 2016

O noua criza a gazelor? Belarusul santajeaza Gazprom in privinta aurului albastru



Se schimba roata in lumea energiei: daca in ultimii ani Gazprom ameninta cu inchiderea robinetului pentru a obtine cresterea pretului la gazele naturale livrate, acum Belarusul profita de scaderea cotatiilor petrolului pentru a cere gaze mai ieftine, conform Adevarul Financiar.

Rusia si Belarus sunt intr-o disputa privind pretul gazelor, in conditiile in care Belarusul beneficiaza de un pret preferential de 132 de dolari pe mia de metri cubi de gaze din partea Gazprom, insa acum solicita reducerea acestuia pana la 73 de dolari pe mia de metri cubi, in conformitate cu „actualele conditii de piata“, scrie publicatia online Platts.com.

De partea cealalta, Rusia refuza si indica inspre acordurile interguvernamentale prin care este stabilita formula prin care se calculeaza pretul. De asemenea, Gazprom precizeaza ca Belarus are si o datorie neplatita, in valoare de 200 de milioane de dolari. Anterior, Rusia a stopat livrarile catre Belarus in anii 2004 si 2010. De asemenea, Gazprom a oprit livrarile si catre Ucraina, tot din cauza unor dispute privind gazele, in anii 2006, 2009 si 2014.


Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.



Citeste si