2 Martie 2015

Grecia va prioritiza platile catre FMI



Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis (foto) a spus ca Grecia va prioritiza plata datoriilor catre FMI, dar ca platile catre Banca Centrala Europeana sunt "intr-o liga diferita" si vor fi necesare discutii cu creditorii.

Varoufakis a afirmat intr-un interviu acordat The Associated Press ca autoritatile de la Atena intentioneaza sa inceapa discutii cu creditorii privind reprogramarea ratelor, pentru ca datoriile uriase ale tarii sa devina sustenabile, iar in paralel sa lucreze la masurile de reforma care trebuie finalizate pana in aprilie. "Desigur ca platile catre FMI trebuie prioritizate, nu vom fi prima tara care sa nu isi respecte obligatiile fata de FMI. Vom stoarce sange din piatra daca va fi necesar sa o facem singuri si o vom face. Pe de alta parte, platile catre BCE se afla intr-o alta liga si trebuie sa stabilim acest lucru in colaborare cu partenerii nostri si cu institutiile", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

BCE a insistat intotdeauna pentru plata integrala a datoriilor si nu este clar daca va accepta o reesalonare a ratelor. Grecia trebuie sa ramburseze FMI circa 1,5 miliarde de euro in luna martie si 6,7 miliarde de euro catre BCE in vara, dar nu dispune de lichiditati suficiente.

Saptamana trecuta Grecia a obtinut o prelungire cu patru luni a programului de salvare de 240 miliarde de euro. In schimb, autoritatile elene au promis o serie de reforme pentru reducerea evaziunii fiscale si stimularea cresterii economice, care trebuie prezentate ca masuri concrete, in aprilie.

Varoufakis a spus insa ca este necesara si rezolvarea problemei datoriilor supradimensionate ale tarii. "Independent de acordul din aprilie intentionam sa incepem discutii cu pertenerii si institutiile, referitoare la sustenabilitatea datoriilor si reesalonarea acestora", a explicat ministrul.

In acest scop, Atena va propune un schimb al obligatiunilor existente cu noi instrumente financiare. Datoria publica a Greciei se ridica in prezent la 315 miliarde de euro, reespectiv 176% din PIB, nivel considerat de multi nesustenabil.



Citeste si