6 Ianuarie 2012

Comenzile industriale din Germania scad puternic



Comenzile pentru industria germana au inregistrat in noiembrie cea mai mare scadere din aproape trei ani, din cauza problemelor din zona euro, care se indreapta catre recesiune, si a declinului cererii la nivel global, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Dupa o crestere lunara de 5% in octombrie, comenzile, ajustate sezonier si cu inflatia, au coborat cu 4,8% in noiembrie, a anuntat Ministerul Economiei de la Berlin. Declinul este cel mai mare incepand cu ianuarie 2009 si peste scaderea de 1,8% estimata de analisti.

Criza din zona euro afecteaza perspectivele tarii, iar incetinirea cresterii la nivel global loveste cererea pentru exporturi, insa cea mai mare economie a zonei euro ar putea totusi sa evite recesiunea, scrie Bloomberg.

Somajul aflat la minimul a doua decenii sustine increderea consumatorilor, in timp ce industria serviciilor a crescut in decembrie, iar increderea companiilor a crescut neasteptat in ultima luna a anului trecut.

"Este destul de clar ca ne indreptam catre o inrautatire puternica si in Germania, care a fost printre cele mai stabile tari din zona euro. Comenzile sunt foarte clar pe un trend descendent, la fel ca productia industriala de altfel", a declarat Jennifer McKeown, economist la Capital Economics Londra.

Fata de noiembrie anul trecut, comenzile pentru industrie, ajustate in functie de numarul de zile lucratoare, au scazut cu 4,3%. Autoritatile germane au revizuit cresterea pentru octombrie la 5%, de la estimarea initiala de 5,2%.



Citeste si