Institutiile financiare internationale cele mai importante au anuntat o noua strategie in abordarea a ceea ce ele considera a fi piedicile cele mai importante in calea dezvoltarii economice - frauda si coruptia. BBC anunta ieri ca Banca Mondiala, Fondul Monetar International si alte institutii ce acorda credite, donatii sau consiliere financiara si economica tarilor in curs de dezvoltare si-au pus semnatura pe documentul cu caracter strategic. Ele au cazut de acord sa faca schimb de informatii si sa creeze un "grup special" avand misiunea de a concepe un "cadru uniform de prevenire si combatere a fraudelor si coruptiei".

Potrivit unui studiu elaborat de Transparency International, intitulat Barometrul global privind coruptia, acest flagel este in crestere in majoritatea tarilor lumii. Personalitati a 48 de tari din cele 69 ce au facut obiectul studiului amintit au confirmat cresterea fara precedent, in ultimii trei ani, a fenomenului coruptiei. Grupul institutiilor creditoare, inclusiv BERD, Banca Africana de Dezvoltare, Banca Asiatica de Dezvoltare, s-au angajat sa vina cu propuneri concrete care sa ajute tarile in a-si crea si consolida capacitatile de combatere a coruptiei.

Mita de 1.000 miliarde de dolari

Banca Mondiala a apreciat ca fenomenul coruptiei este "cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii sociale si economice" in lume. In opinia expertilor sai, tarile care desfasoara cu succes lupta impotriva ei au mari sanse sa-si mareasca venitul national si sa-si diminueze mortalitatea infantila cu pana la 75 la suta.

Cifrele din studiul realizat de Transparency International referitoare la anul 2003 estimeaza sumele totale oferite sub forma de mita la 1.000 miliarde de dolari, fata de cifra economiei globale evaluate in acelasi an la 30.000 miliarde de dolari. Iar cifrele respective nu includ si fondurile publice delapidate. S-a constatat, totodata, ca mita este o practica ce prevaleaza in Africa, pe primele locuri situandu-se Camerunul, Ghana si mai ales Nigeria. Potrivit studiului Transparency International, in aceste tari, mai bine de 20 la suta din veniturile familiilor sunt cheltuite pentru a da mita.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri