Dexia a acordat imprumuturi de 1,5 miliarde euro celor mai mari investitori institutionali din propriul actionariat, care au folosit banii pentru a cumpara actiuni ale bancii, potrivit Financial Times (FT), citat de Reuters si preluat de Mediafax.
Dexia Bank Belgium, subsidiara a grupului franco-belgian Dexia care avea nevoie de o majorare de capital, a imprumutat 1,2 miliarde euro catre Holding Communal, fond de investitii al celor mai puternice municipalitati din Belgia, care a folosit banii pentru a participa la doua majorari de capital ale bancii, in 2006 si 2008, scrie FT.

Totodata Arco, fondul de investitii al unei asociatii patronale belgiene, a imprumutat 275 milioane euro de la Dexia tot pentru a participa la majorarile de capital ale bancii, potrivit FT.

Cele doua entitati detineau cumulat 35% din actiunile Dexia si sunt reprezentate in Consiliul de Administratie.

Astfel, Dexia si-a autofinantat practic recapitalizarea.

In plus, FT noteaza ca Dexia a acceptat propriile actiuni drept garantii colaterale pentru imprumuturi.
Capitalizarea Dexia s-a prabusit in ultimii ani, de la 21 miliarde euro in 2006 la un miliard de euro in prezent.

FT arata ca Dexia a atras atentia autoritatilor belgiene prin cele doua operatiuni. Desi astfel de scheme sunt ilegale in majoritatea statelor lumii si sunt acum interzise in UE, Dexia nu a incalcat nicio lege in vigoare la acea data.

Banca franco-belgiana va fi divizata pentru extragerea activelor "toxice" din portofoliu si va fi recapitalizata de guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri