19 Mai 2011

Mai multe companii asiatice de transport maritim, sub lupa autoritatilor europene



Autoritatile Uniunii Europene au efectuat razii la mai multe birouri ale companiilor asiatice de transport maritim in cadrul unei investigatii antitrust privind fixarea preturilor in acest sector, au anuntat miercuri firmele vizate, potrivit agentiei Reuters, preluate de Mediafax.

Neptune Orient Lines (Singapore), Orient Overseas (listata la Hong Kong), Evergreen Marine (Taiwan) si Hanjin Shipping (Coreea de Sud) au anuntat ca sunt vizate de o investigatie a Comisiei Europene privind incalcarea legislatiei antitrust.

Autoritatile europene au efectuat marti razii la mai multe companii de transport maritim, inclusiv la birourile A.P. Moller-Maersk (Danemarca), CMA CGM (Franta) si Hapag-Lloyd (Germania).

CE nu a mentionat companiile vizate.

Comisia poate sanctiona companiile care se fac vinovate de practici anti-concurentiale cu pana la 10% din cifra de afaceri la nivel global.

Investigatia CE vizeaza probabil preturile de la inceputul anului 2010, deoarece tarifele reduse au afectat in ultimele luni afacerile companiilor de profil. La inceputul anului trecut, tarifele pentru transporturile catre si din Europa au crescut puternic, odata cu iesirea sectorului dintr-o perioada de depresie, potrivit analistilor.

"Cred ca e vorba de ce s-a intamplat la inceputul anului trecut pe coridoarele europene. Am vazut preturile urcand puternic intr-o perioada foarte scurta de timp, ceea ce probabil a determinat CE sa ancheteze companiile", potrivit unui analist al DBS Vickers Securities Singapore.

Companiile de transport maritim international au fost afectate in ultima perioada de o scadere abrupta a preturilor, din cauza supracapacitatii si cererii limitate de la inceputul anului, dar si pe fondul costurilor tot mai mari cu carburantii.



Citeste si