2 Mai 2011

Guvernatorul Bancii Italiei, favorit la conducerea BCE



Cancelarul german Angela Merkel il va sustine pe guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, pentru postul de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), au afirmat surse apropiate situatiei, pentru cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

Sprijinul Germaniei face aproape certa numirea lui Draghi ca sef al BCE, deoarce bancherul italian are deja sustinerea unor state importante din zona euro, inclusiv a Frantei, noteaza Mediafax.

Liderii europeni trebuie sa ia o decizie formala in privinta succesorului actualului presedinte, Jean-Claude Trichet, la o reuniune in iunie.

Cancelarul a ajuns la concluzia ca nu exista alta varianta pentru Draghi, dar nu a anuntat public aceasta pozitie din cauza ingrijorarii privind o posibila reactie adversa a presei germane si parlamentului la nominalizarea unui italian la conducerea BCE, au spus sursele.

Unii politicieni germani il considera pe Draghi prea apropiat de comunitatea bancilor de investitii, intrucat a lucrat anterior la Goldman Sachs.

Merkel ar putea anunta public sustinerea pentru Draghi, insa data exacta ramane incerta, au afirmat sursele.

Dupa ce presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a pronuntat, marti, in favoarea guvernatorului Bancii Italiei, Merkel ar risca o ruptura serioasa cu cel mai important partener in gestionarea crizei din zona euro daca s-ar opune prin veto numirii lui Draghi, au afirmat oficiali germani. Cancelarul nu este dispus sa inceapa un astfel de conflict, au spus acestia.

Politicienii germani au privit candidatura lui Draghi cu scepticism, din cauza imaginii negative referitoare la disciplina fiscala si monetara a Italiei in Germania.

Merkel intentiona sa puna un german la conducerea BCE, parte a strategiei de a convinge populatia si parlamentarii ca euro ramane in intresul Germaniei, in pofida costurilor sprijinirii unor state ca Grecia. Candidatul preferat al lui Merkel, seful Bundesbank, Axel Weber, a anuntat in februarie ca demisioneza, invocand diferente fundamentale de opinie fata de colegii din BCE in privinta abordarii crizei BCE. Germania a ramas astfel fara un candidat credibil.



Citeste si