11 Martie 2011

Ruttenstorfer, OMV: Vom mentine achizitiile de titei libian la nivel minim



Grupul austriac OMV cumpara cantitati mici de titei libian si va continua achizitiile in pofida tulburarilor din aceasta tara, fara a incalca insa sanctiunile impuse statului nord-african, a declarat, miercuri, directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, citat de Reuters.

Marile companii petroliere si bancile de pe Wall Street au oprit tranzactiile cu titei libian, situatia amenintand cu blocarea exporturilor statului nord-african, potrivit unui articol din cotidianul american Wall Street Journal. Astfel, grupul financiar Morgan Stanley sau gigantii petrolieri ConocoPhillips, Exxon Mobil sau BP au oprit exporturile de petrol din Libia.

Anul trecut, Libia a asigurat grupului OMV 33.000 de barili echivalent petrol pe zi, aproximativ o zecime din productia totala a grupului.

"Avem contracte pe termen lung pentru livrari si obligatii de vanzari si am cumparat titei libian intr-o anumita masura, o masura limitata. De asemenea, pe viitor vom mentine aceaste achizitii la un nivel minim", a spus Ruttenstorfer intr-o conferinta de presa oragnizata la Viena, potrivit Mediafax.

Participarea OMV in productia de tietei a Libiei a scazut "masiv" in contextul revoltei impotriva regimului condus de Muammar Kadhafi. Campul petrolifer Shateira, pe care OMV il opereaza in Libia, este inchis de aproximativ doua saptamani.

Seful OMV, care va parasi postul de director la sfarsitul lunii, a afirmat ca grupul respecta toate deciziile de instituire de sanctiuni impotriva Libiei si va continua sa procedeze astfel.

"Nu transferam bani clanului Kadhafi. Partenerul nostru de afaceri a fost intotdeauna compania petroliera libiana de stat. Situatia este la fel si in prezent. Vom vedea cum evolueaza in viitor. In acest moment incercam sa ne mentinem expunerea la un nivel minim, dar nu vom inchide usa Libiei. Va fi o tara importanta pentru Europa si in viitor", a spus el.

In Romania, OMV este actionarul majoritar al Petrom si opereaza benzinarii si sub brand propriu.



Citeste si