La nivel global, 90% dintre utilizatorii de Internet cu varsta de peste 60 de ani sunt de sex masculin si petrec on-line mai mult de cinci ore pe saptamana, majoritatea verificandu-si e-mail-ul (98%), cautand informatii privind activitatile de petrecere a timpului liber (67%), citind stirile (64%) sau facand online banking (58%).
Datele rezulta dintr-un studiu realizat la nivel global de compania de securitate Panda Security.

Studiul a fost efectuat in perioada noiembrie-decembrie 2010, cand au fost intervievati 16.850 utilizatori de Internet cu varsta de peste 60 de ani cu privire la activitatile lor preferate pe Web, precum si la principalele probleme cu care se confrunta pentru a se adapta la acest nou mediu digital.

Utilizarea retelelelor sociale sau participarea activa pe forumuri sau blog-uri nu se numara printre activitatile preferate ale cetatenilor mai in varsta, acestea fiind vazute ca niste instrumente pentru oameni mai tineri. Majoritatea prefera mai degraba e-mail-ul pentru a vorbi cu prietenii si familia (98%), decat retelele de socializare (doar 28% le folosesc), forumuri sau blog-uri (11%).

66% din persoanele in varsta sustin ca au cunostinte medii de Internet, in timp ce 74% se simt in siguranta atunci cand navigheaza pe Web. 22% folosesc resursele de training online pentru a-si imbunatatii cunostintele.

De asemenea, 54% din utilizatorii cu varsta peste 60 de ani fac cumparaturi online in magazine, pachetele turistice fiind optiunea de cumparare preferata (62%). Pe urmatoarele locuri se situeaza software-ul (56% din cazuri) si muzica, filmele, etc (46%). Magazinele de produse alimentare sunt cel mai putin accesate (10% din cazuri numai).

Internetul: Un loc prietenos?

Cand au fost intrebati despre principalele probleme intampinate in cumparaturile online, raspunsul cel mai frecvent a fost cat de dificil este pentru ei sa identifice site-uri sigure si de incredere de pe care sa cumpere (64%); a doua dificultate este de a-si creea parole puternice, usor de amintit (51%), urmate de utilizarea platformelor de plata pentru cumparaturi online (44%). 41% din utilizatori declara ca folosesc aceeasi parola pentru toate conturile lor online, din cauza dificultatii de a retine parole diferite.

Cea de-a patra si cea mai importanta problema este de fapt gasirea informatiilor pe care le cauta (27%), impreuna cu completarea formularelor online (33%). Alte dificultati se refera la uzabilitatea site-ului (marimea fontului si a stilului), probleme de conectivitate, conexiuni lente si identificarea unor produse si servicii oferite pe Internet.

In ceea ce priveste cele mai periculoase amenintari de pe Web, raspunsul cel mai frecvent este infectarea cu virusi (92%), urmat de furtul de identitate (83%), mai precis, furtul datelor de logare pe e-mail si furtul datelor bancare. Spam-ul este, de asemenea, o sursa de ingrijorare pentru ei (57% din cazuri), precum si securitatea tranzactiilor bancare (50%). Destul de ciudat, doar 30% din persoanele in varsta sunt ingrijorate cu privire la contactarea strainilor si 11% sunt speriati de infractorii cibernetici.

Cand au fost intrebati daca stiu cum sa se protejeze de pericole pe Internet, 59% dintre ei spun ca nu sunt prea siguri de asta, desi acestia iau anumite masuri de precautie pentru a-si creste siguranta. Evitand vizitarea site-urilor necunoscute (26%), si avand un antivirus actualizat sunt doua dintre bunele practici aplicate (dar numai in 15% din cazuri). 4% spun ca au un firewall instalat si activat, iar 6% navigheaza pe Web pentru cele mai recente stiri de securitate, sfaturi si recomandari.

Nepotii pe Internet + calculatoarele bunicilor = Pericol

Ritmul agitat al vietii de zi cu zi face ca uneori parintii sa-si lase copiii in grija bunicilor lor. 13% din persoanele in varsta de peste 60 de ani recunosc faptul ca minorii utilizeaza calculatoarele lor de acasa. Cand au fost intrebati daca au habar de activitatile online ale nepotilor lor, 42% au raspuns afirmativ, in timp ce doar 39% le cunosc partial si 18% nu stiu aproape nimic despre ei.

45% din copiii care utilizeaza calculatoarele bunicilor lor o fac pentru a vorbi pe chat, o circumstanta cunoscuta pentru ei. 53% dintre ei stiu chiar si cu cine discuta copiii pe chat.

Sursa foto: Inc.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri