Plenul Senatului a respins ieri ordonantele de infiintare a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, insa statutul fostei ANRCTI va fi stabilit de Guvern dupa ce actele normative trec si de Camera Deputatilor, care este for decizional.
OUG nr. 106/2008, prin care s-a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si prin reorganizarea prin divizare a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, a fost respinsa de senatori cu 71 de voturi pentru, 12 impotriva si sase abtineri, scrie NewsIn.

De asemenea, OUG nr. 211/2008, care modifica OUG nr. 106/2008, a fost si ea respinsa cu 97 de voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri. Prin aceasta a doua ordonanta, noul organism, ANC a trecut din subordinea Camerei Deputatilor in cea a Guvernului, sub coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria sa.

Cele doua ordonante au primit rapoarte de respingere de la comisia economica a Senatului saptamana trecuta, dupa ce Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei prima etapa a procedurii de infringement deoarece ar fi incalcat acquis-ul comunitar prin reorganizarile repetate ale institutiei de reglementare in comunicatii. Comisia Economica a sustinut in raportul sau ca ordonantele trebuie respinse pentru ca diminueaza autoritatea si independenta acestei autoritati.

Dupa votul din Senat, ANC nu redevine insa ANRCTI, statutul autoritatii urmand a fi stabilit dupa ce ordonantele vor fi respinse si de Camera Deputatilor, care este for decizional. De altfel, dupa ce actele normative au fost votate, reprezentantul Ministerului Tehnologiei si Comunicatiilor a precizat ca in maxim doua luni Executivul va veni cu un act normativ prin care statutul autoritatii sa fie clar reglementat.

Senatorul PDL Iulian Urban a dorit sa stie ce se intampla cu conducerea acestei institutii dupa respingerea acestor OUG, iar secretarul de stat din Ministerul Comunicatiilor a precizat ca Liviu Nistoran, actualul presedinte al ANC, ramane in functie pana dupa respingerea ordonantelor si de Camera Deputatilor.

Tot luni, senatorii au respins si o reexaminare a presedintelui Traian Basescu, prin care acesta retrimitea Parlamentului proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 134/2006 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Basescu a invocat, la momentul respectiv, faptul ca ANRCTI se afla doar in subordinea unui singure Camere, respectiv cea a Deputatilor, in loc sa fie sub control ambelor camere. Pe motiv ca cererea de reexaminare si-a pierdut obiectul, intrucat ordonanta respectiva fusese deja abrogata, senatorii au respins solicitarea lui Basescu.

Comisia Europeana a declansat joi procedura de incalcare a Tratatului de aderare (infringement) in cazul Romaniei pentru "incalcarea grava" a independentei autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.

Decizia nu este o supriza. Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding i-a telefonat miercuri dimineata noului ministru roman al comunicatiilor Gabriel Sandu, instiintandu-l despre decizia de a demara procedurile de incalcare a Tratatului UE.

In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta. Georgescu a fost demis in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce Georgescu a castigat in instanta contestarea deciziei, Guvernul a hotarat prin ordonanta de urgenta infiintarea unei alte autoritati, ANC, si desfiintarea ANRCTI.

Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, Autoritatea a fost restructurata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".

ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri