15 Ianuarie 2009

Cine este noua sefa a gigantului Yahoo



Carol Bartz, una dintre cele mai puternice femei din business-ul american, descrisa ca o “alegere salvatoare” pentru pozitia de director executiv la Yahoo, a fost numita in functia de top a companiei de Internet, scrie presa internationala.

Dupa ce a lucrat timp de 14 ani in cadrul producatorului de soft de proiectare Autodesk, la sefia caruia se afla din 2006, Barts preia conducerea gigantului Yahoo.

Pe durata exercitarii functiei de director executiv, veniturile Autodesk au crescut de la mai putin de 300 milioane dolari la 1,5 miliarde dolari. Ea are o experienta redusa in domeniul Web 2.0 si publicitate, insa detine cunostinte solide in tehnologie, ocupand functii in conducerea Cisco Systems, Intel Corporation si NetApp.

Analistii din industrie o lauda pe Carol Bartz, fiind descrisa ca “un executiv indemanatic, capabil si devotat”, dar sustin ca fara o experienta in domeniul Internetului va gasi probabil o descurajare in jurul Yahoo, care este la o distanta mare fata de Google, pe piata cautarilor de publicitate.

Bartz se va afla imediat sub presiunea investitorilor, care au resimtit declinul actiunilor Yahoo inregistrat in ultimul an. Astfel, Bartz va trebui sa reia discutiile cu Microsoft, asigurand si vanzarea companiei la un pret bun, spun analistii. Compania de software nu a aratat niciun interes in cresterea ofertei sale de preluare de 47,5 miliarde dolari.

Roy Bostock, presedintele Yahoo, a declarat ca “board-ul Yahoo este foarte incantat sa o aiba pe Carol Bartz la conducerea Yahoo pentru urmatoarea era de crestere”.

“Carol este admirata in Silicon Valley, dar si pe Wall Street pentru experienta in management, orientarea solida a clientilor, abilitatile de cunoastere a oamenilor si pentru adaptarea companiei la schimbarile cu care se confrunta industria”, a mai adaugat Bostock.

Heidrick & Struggles, compania de head-hunting ce a ajutat la recrutarea directorului executiv, a anuntat ca Yahoo ar dori sa caute un al doilea executiv cu mai multa experienta in produse si Internet daca noul CEO va avea mai putine cunostinte online.

Compania de head-hunting este ingrijorata deoarece a primit un numar de respingeri dupa ce candidatii au refuzat motivand ca acesta este post foarte dificil.

Bartz, ce detine experienta de executiv si in cadrul unor companii precum Sun Microsystems, Digital Equipment Corporation si 3M, a admis ca se va confrunta cu mai multe dificultati in noua pozitie.

Carol Bartz a declarat ca “nu exista indoiala ca Yahoo se confrunta cu schimbari majore de-a lungul ultimului an, dar crede ca acum este o oportunitate extraordinara de creare a valorii pentru actionarii companiei si noi posibilitati pentru clientii, partenerii si angajatii acesteia. Noi vom profita de aceasta oportunitate”, a adaugat aceasta.

Ea il inlocuieste pe Jerry Yang, care si-a anuntat demisia in luna noiembrie, la 17 luni dupa ce i-a fost cerut sa preia conducerea companiei pe care a fondat-o in 1995.

Yang inca este membru al conducerii, dar s-a reintors la fostul sau post de director general Yahoo, axandu-se pe strategia globala in locul celei de executiv.

Renumirea sa a fost vazuta ca o consecinta a insuficientei sale de a satisface investitorii pe cele doua fronturi.

Multi l-au considerat responsabil pentru pierderea companiei a ofertei de 44,6 miliarde dolari din partea Microsoft de la sfarsitul acestui an. Yang a fost inteles ca asteapta o oferta mai mare, dar, de asemenea, a fost impotriva gigantului software.

Ca o strategie alternativa, Yang a inaintat discutii cu AOL si era pe cale sa indeplineasca o alianta de publicitate cu Google, care a fost insa respinsa de Departamentul de Justitie din Statele Unite.

Ulterior, el a admis ca cea mai buna optiune pentru Yahoo era sa incheie tranzactia cu Microsoft, dar acceptul si nelamurirea sa au venit prea tarziu, iar oportunitatea cu gigantul software a fost inchisa.

Yang a declarat ca “nu poate fi mai multumit de alegerea lui Carol Bartz in functia de CEO si priveste inainte catre fostul sau post de director general al Yahoo”.

“Carol este persoana ideala pentru preluarea Yahoo
si voi fi onorat sa o asist in orice directie in care va avea nevoie de ajutor. Eu cred ca cei mai buni ani Yahoo au fost inainte de asta”.



Citeste si