Presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) a anuntat astazi ca baza de date centralizata necesara pentru implementarea portabilitatii numerelor este capabila sa asigure toate functiile necesare desfasurarii proceselor de portare, scrie NewsIn.
Portabilitatea permite schimbarea furnizorului de telefonie cu pastrarea numarului de telefon, diminuandu-se reticenta utilizatoriilor la schimbarea furnizorului de servicii de telefonie si asigurandu-se o mai mare libertate de alegere, potrivit declaratiilor presedintelui ANC.

Totodata, prin cresterea puterii de negociere a utilizatorilor se stimuleaza operatorii sa devina mai eficienti si sa ofere servicii mai bune la tarife mai avantajoase si sa investeasca in atragerea si pastrarea clientilor. Pe termen lung, acest lucru ar putea impulsiona operatorii sa reduca diferentele dintre tarifele in "retea" si "in afara retelei".

"De astazi (marti, 21 octombrie, n.r.) va puteti porta numarul de telefon, dar numai catre o retea de acelasi tip, adica fix-fix sau mobil-mobil. Cererea de portare se va depune la operatorul la care doriti sa va portati numarul, aceasta procedura durand maxim zece zile. De asemenea, tarifele pentru utilizatori sunt stabilite de fiecare operator, dar ele trebuie sa fie accesibile, in foarte multe tari portarea fiind gratuita pentru utilizator, operatorul care il preia alegand sa suporte toate costurile", a spus Nistoran.

El a adaugat ca facturile neachitate sau clauzele de fidelitate nu impiedica portarea, dar ele trebuie onorate chiar daca se paraseste reteaua initiala prin portare.

De asemenea, la fiecare apel se va insera un semnal acustic (ton distinctiv) prin care utilizatorul va fi avertizat ca suna in alta retea decat reteaua sa (cel putin in cazul numerelor portate).

"Directiva UE garanteaza clientilor ca isi pot mentine numarul intrucat mai mult de 47 milioane de utilizatori de telefonie mobila din 23 de state membre UE si-au portat numerele de telefon. Consumatorii au dreptul de a alege. In Finlanda, va pot spune ca 68% din abonatii de telefonie mobila au apelat la portabilitatea numerelor. Important acum pentru Romania este implementarea, timpul sau durata portarii, dar trebuie sa gandim portabilitatea la un nivel mai mare, adica portabilitatea numerelor fixe cu cele mobile", a declarat purtatorul de cuvant al Comisarului pentru societate informationala si media la Comisia Europeana, Martin Selmayr.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri