21 Februarie 2008

HP: Profit in crestere cu 38%

Hewlett-Packard Co (HP) a publicat un profit trimestrial in urcare cu 38% si previziuni ce au depasit tintele estimate de Wall Street, dupa ce a redus costurile si a vandut mai multe computere personale si servere, determinand cresterea cotatiei actiunilor cu 5%.

Cresterea profitului cu 38% arata ca HP a reusit sa faca fata conditiilor economice dificile, in parte datorita vanzarilor puternice peste hotare, sursa a peste doua treimi din veniturile total, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Este al doisprezecelea trimestru in care HP depaseste estimarile, in principiu de la numirea lui Mark Hurd in functia de director executiv, prin urmare compania are un grad ridicat de credibilitate", a declarat directorul pentru investitii din cadrul Philadelphia Trust Co, Richard Sichel.

"Cea mai mare parte a veniturilor vin din strainatate, prin urmare compania poate avea in continuare o evolutie buna, si chiar daca ritmul economic din Statele Unite va incetini in urmatorul trimestru sau semestru, HP va avea o crestere sustinuta peste hotare", a adaugat acesta.

Veniturile din software, din vanzarea computerelor tip notebook si a serverelor au inregistrat o imbunatatire. Analistii au remarcat o oarecare slabire a diviziei de imprimante, unde vanzarile unitatilor de consum au scazut cu 2%, desi per ansamblu, veniturile diviziei au crescut.

Profitul net din primul trimestru fiscal, ce s-a incheiat la 31 ianuarie, a urcat la 2,13 miliarde dolari (80 centi/actiune), fata de 1,55 miliarde dolari (55 centi/actiune) in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au avansat cu 13%, de la 25,1 miliarde dolari la 28,5 miliarde dolari.

Excluzand elementele exceptionale, profitul a fost de 86 centi/actiune, depasind estimarea medie a analistilor, de 81 centi/actiune. Potrivit estimarilor Reuters, analistii prevedeau un venit de 27,6 miliarde dolari.

"Rezultatele indica o pozitionare favorabila a companiei in 2008 si arata ca pot evolua si in conditii de incetinire economica", a declarat un analist din cadrul Cross Research, Shannon Cross.

HP a fost ajutata de reducerile de costuri si de vanzarile puternice de peste hotare, din moment ce cheltuielile destinate tehnologiei au scazut in Statele Unite, pe fondul temerilor legate de recesiune. HP se confrunta insa in 2008 cu un mediu mai dificil, pentru ca atat consumatorii cat si companiile reduc costurile destinate componentelor hardware, principala afacere a companiei. De asemenea, profitul companiei ar putea fi afectat de intensificarea competitiei cu Dell Inc, cel de-al doilea producator de computere din lume.

Marja operationala HP, excluzand elementele exceptionale, s-a majorat de la 9% la 10%.

HP estimeaza ca, in al doilea trimestru, castigurile excluzand elementele exceptionale vor fi de 83-84 centi/actiune, peste estimarile Wall Street, care indica un profit de 82 centi. HP prevede in trimestrul doi venituri intre 27,7-27,9 miliarde dolari, fata de estimarea analistilor, de 27,5 miliarde dolari.

De la venirea in funtia de director executiv, in 2005, Hurd a redus aproximativ 15.000 de locuri de munca si a consolidat centrele de date si valorile imobiliare pentru a reduce costurile. HP a cheltuit o parte din banii economisiti in achizitionarea unor companii de software, pentru a putea concura cu IBM si cu alte companii rivale.

HP a inregistrat o crestere puternica in piete emergente precum India, Brazilia si Rusia, in timp ce si-a extins afacerea de software. Compania sustine ca strategia ii va permite sa faca fata climatului economic aspru din acest an.

Veniturile din India, Brazilia, Rusia si China au crescut cu 35% in primul trimestru, de peste doua ori mai repede decat in America.

Veniturile diviziei de computere personale, care includ computere pentru companii si pentru consumatori, au urcat in primul trimestru cu 24%, la 10,8 miliarde dolari. Marja profitului operational a crescut la 5,8%, fata de 4,7% in anul precedent. Veniturile din vanzarea computerelor de tip notebook au urcat cu 37%, iar cele din vanzarea computerelor de tip desktop au crescut cu 15%.

Veniturile in divizia de servere au crescut cu 9%, la 4,8 miliarde dolari, sustinute de o crestere de 81% a veniturilor din serverele de tip "blade", care necesita mai putina energie si spatiu.

Divizia de printare, care include imprimantele si piesele pentru acestea, a marcat o crestere a venitului de 4%, la 7,3 miliarde dolari si o marja operationala de 15,7%, in urcare fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand marja operationala a fost de 15,3%.

Divizia de software a afisat o crestere a veniturilor de 11%, la 666 milioane dolari, dupa ce HP a cumparat Mercury Interactive Corp in 2006, pentru 4,9 miliarde dolari. In septembrie, compania a preluat Opsware Inc pentru aproximativ 1,6 miliarde dolari, HP totalizand astfel achizitii in valoare de 7 miliarde dolari in ultimii ani.



Citeste si