5 Februarie 2008

Timbrul verde se ieftineste de la 1 martie

Valoarea timbrului verde platit de consumatori la achizitia echipamentelor electrice si electronice (EEE) se va micsora de la 1 martie, a anuntat Eco Tic, asociatia pentru gestionarea deseurilor de EEE.

Asociatia a decis reducerea valorii timbrrului verde atat pentru a incuraja consumul, cat si datorita faprului ca, in 2007, costurile legate de colectarea si reciclarea deseurilor au fost mai mici decat incasarile de pe urma "timbrului verde".

“In primul rand, dorim sa venim in sprijinul consumatorilor si sa incurajam vanzarile de echipamente IT si electronice de consum. Apoi, volumul incasarilor de pe urma “timbrului verde” a fost mai mare in 2007 decat cel al costurilor legate de colectarea si reciclarea deseurilor in cele opt luni de la lansarea sistemului integrat de gestionare a DEEE si a fost reportat pentru acest an. Acest lucru s-a datorat infrastructurii insuficiente de colectare la nivelul intregii tari si gradului redus de informare al populatiei. Si nu in ultimul rand, numarul membrilor nostri a crescut de la 107 la infiintare, la 285 in prezent”, a declarat presedintele Eco Tic, Valentin Negoita.

Valoarea neta a “timbrului verde” va scadea de la 7 lei, cat este in acest moment, la 5,95 lei pentru EEE mari cum ar fi LCD, televizoare, copiatoare, calculatoare, monitoare, centrale telefonice si la 1 leu pentru EEE mici ca telefoane mobile, DVD playere, PDA, detectoare radar, etc. Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emitatoare, va fi colectata o valoare neta de 2 lei pe kilogram. Exista si electronice de consum cum sunt aparatele radio sau CD playerele portabile, care sunt scutite de plata “timbrului verde”.

Taxa verde a fost introdusa in Romania la 30 aprilie 2007 si reprezinta contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor electrice si electronice. Banii colectati din timbrul verde asigura cheltuielile Eco Tic legate de activitatile de colectare si reciclare, precum si cele de informare si constientizare a populatiei. Colectarea si reciclarea deseurilor de echipamentele electrice si electronice este o obligatie legala a tuturor producatorilor, distribuitorilor si importatorilor de EEE, potrivit Directivei europene 96/2002.



Citeste si