17 Iulie 2024

I-ai luat un smartphone copilului tău? De ce ar putea fi o decizie proastă și cum te poate ajuta o organizație să reziști tentației



Apar din ce în ce mai multe dovezi care asociază problemele de sănătate mintală la tineri cu utilizarea telefoanelor inteligente. O organizație își propune să sprijine părinții care aleg să nu le ofere copiilor acces la aceste dispozitive.

Organizația se numește Smartphone Free Childhood și este fondată de către Daisy Greenwell și Clare Fernyhough în februarie. Inițial, acestea au creat mai multe grupuri de discuții pentru părinți în Regatul Unit al Marii Britanii și au adunat peste 60.000 de membri într-un timp destul de scurt.

Acum, organizația s-a extins la nivel global și au fost formate grupuri inclusiv în SUA, Australia, Brazilia sau Canada. Scopul grupurilor este să aducă în același loc părinții care nu doresc să cedeze în fața presiunilor de a le oferi copiilor smartphoneuri de la vârste fragede, scrie CNBC.com.

Interesul pentru o astfel de inițiativă este alimentat de îngrijorările legate de faptul că a devenit din ce în ce mai răspândită utilizarea de către copii a smartphoneurilor. Datele Ofcom, un organism de reglementare în domeniul comunicațiilor, arată că, până să ajungă la vârsta de 12 ani, 97% dintre copiii britanicilor au acces deja la un telefon inteligent.

În Statele Unite ale Americii, 42% dintre copii au deja un smartphone până la vârsta de 10 ani, procentul ajungând la 91% dacă ne raportăm la vârsta de 14 ani, conform unu raport publicat de Common Sense.

Părinții le dau copiilor smartphoneuri din diverse motive, fie pentru a-i distra, a vedea unde se află aceștia sau pentru a fi în legătură cu ei când pleacă de acasă. În orice caz, studiile și experții arată că această practică le deschide drumul către social media și posibile probleme de sănătate mintală

Impactul smartphoneurilor asupra sănătății mintale

O parte dintre oamenii de știință și academicieni rămân sceptici când vine vorba de legătura dintre smartphoneuri și efectele asupra sănătății mintale. De partea cealaltă, un studiu realizat de ONG-ul Sapien Labs, specializat pe neuroștiință, vine cu niște date îngrijorătoare.

Studiul a folosit datele de la 27,969 de persoane cu vârste între 18 și 24 de ani, din 41 de țări la nivel global. Din totalul respondenților, 74% dintre femeile care au primit primul smartphone la 6 ani au raportat faptul că se simt stresate și au dificultăți de concentrare, în timp ce procentul a scăzut la 61% în rândul celor care au primit primul smartphone la vârsta de 10 ani și 52% în rândul celor care l-au primit la 15 ani.

În rândul bărbaților, 42% s-au lovit de aceste probleme dintre cei care au primit primul smartphone la 6 ani, procentul ajungând la 36% pentru cei care au primit primul smartphone la 18 ani. Astfel, tinerii care au avut acces la un smartphone la o vârstă cât mai mare au raportat o stare mentală mai bună, înclusiv mai puține probleme de agresivitate și de înțelegere a realității.

Zach Rausch, cercetător și reprezentant al mediului universitar din SUA, citat de publicația CNBC, este de părere că migrarea în masă către o copilărie bazată pe smartphone a fost cu adevărat dăunătoare tinerilor.

Studiul UK Millennium Cohort, care urmărește evoluția a aproximativ 19.000 de tineri născuți în Marea Britanie între 2000 și 2002 a găsit o corelație puternică între utilizarea rețelelor sociale și simptomele de depresie, inclusiv o stimă de sine scăzută.



Citeste si