ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), a organizat cea de-a șasea ediție a Forum by ARIR. Evenimentul cu tema „Noi orizonturi în Relația cu Investitorii: provocarea europeană” a reunit peste 30 de speakeri relevanți în piețele de capital locale și internaționale, alături de aproximativ 100 de participanți din comunitatea pieței de capital din România. Agenda Forumului a inclus subiecte de maxim interes referitoare la tendințe și schimbări legislative cu impact asupra Relațiilor cu Investitorii, cum ar fi: aderarea la OCDE, reglementări europene și transpunerea lor în legislația pieței de capital (Legea 24/2017), raportările de durabilitate, precum și modificări în aria guvernanței corporative, echilibrul de gen în structurile de conducere ale companiilor listate.

Domeniul Relațiilor cu Investitorii (IR) este în plină evoluție, iar proactivitatea devine esențială pentru succesul acestei profesii. Specialiști din domeniu au împărtășit în dialog cu Daniela Maior, Președinte ARIR, Partener VERTIK importanța modernizării Relației cu Investitorii cu un accent mai mare pe proactivitatea reprezentanților de IR.

Marius Dan, reprezentant al Fondului Proprietatea, a subliniat că evaluarea de piață a companiei, baza de acționari și numărul de întâlniri anuale pot fi utilizate ca indicatori cheie ai succesului în IR:

Cred că evaluarea companiei este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru eficiența unui profesionist în IR. Dacă ne referim la aspecte mai ușor cuantificabile, este relevant numărul de întâlniri pe care un profesionist în IR îl are în fiecare an. Noi încercăm să avem 400-500 de întâlniri pe an. Alte aspecte măsurabile sunt numărul de teleconferințe și de roadshow-uri și abilitatea IR-ului de a avea access la cele mai importante conferințe sectoriale, regionale și globale.”

Marius Cara, fost coordonator al activității de IR în cadrul Comisiei Europene și reprezentant al Grupului Băncii Europene de Investiții (EIB) în România, a evidențiat provocările viitorului: inteligența artificială (AI) și analiza big data, precum și integrarea cu ESG (Environmental, Social, Governance).

Profesioniștii din IR trebuie să învețe să utilizeze inteligența artificială pentru a gestiona datele complexe și pentru a analiza percepțiile investitorilor și tendințele pieței. De asemenea, trebuie să înțeleagă cum evoluează compania în direcția așteptărilor pieței legate de ESG și să comunice eficient aceste informații investitorilor.”

Aurel Bernat, Director Executiv Instituții Financiare, Relații cu Investitorii și Filiale de Investiții, Banca Transilvania, a accentuat importanța unei perspective globale în activitatea profesioniștilor din domeniu.

Relația cu Investitorii, din punctul meu de vedere, înseamnă să ai o perspectivă globală asupra activității, trebuie să fii în contact direct cu zona financiară, de business, să înțelegi ce se întâmplă în industrie, în activitatea companiei și să ai plăcerea de a călători mult și de a întâlni oameni. Orice investitor, orice analist vede realitatea până la momentul respectiv, toți în schimb își doresc de la omul de IR să fie în stare să spună povestea și viitorul, care este următorul lucru extraordinar pe care-l va face compania pentru a crește și mai mult.”

Adriana Marin, Investor Relations Manager, OMV Petrom, a prezentat schimbările constante ce au apărut, în ultimii ani, în activitatea de Relația cu Investitorii.

În prezent, am început să facem analize competitive, să ne asigurăm că sunt respectate reglementările, inclusiv cele legate de sustenabilitatea companiei și comunicarea legată de acest subiect. Toate aceste modificări în statutul profesiei vin din faptul că au avut loc foarte multe schimbări legislative. Investitorii individuali au început să fie din ce în ce mai sofisticați și își doresc din ce în ce mai multe informații despre companie, despre progresele tehnologice, inteligența artificială și cum impactează acestea investitorii. Toate aceste lucruri ne determină să devenim mai proactivi în comunicarea către piață și către investitori. ”

Jean Dumitrescu, Investor Relations Director, AQUILA, a explicat nevoia de formare continuă în cadrul activității de IR.

Cred în învățarea continuă, practică pe care am întâlnit-o și în cadrul AQUILA. Cred în acțiuni și efecte concrete și cred într-o muncă inteligentă. Am ocazia de a folosi experiența de business și înclinația naturală de a comunica cu oamenii, e un lucru care se exersează, se îmbunătățește continuu. Importanța rolului de IR este de a reuși este să înțelegi foarte bine businessul, iar poziția anterioară de CFO mi-a permis să dezvolt această latură.”

Forumul ARIR a reunit la București reprezentanți guvernamentali, ai instituțiilor de reglementare locale, precum Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea de Supraveghere Financiară, AMEPIP, ai pieței de capital, Bursa de Valori București, precum și ai EFRAG - Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară.

Înregistrarea video poate fi urmărită aici

Partenerii strategici ai Forum by ARIR 2024 sunt: Bursa de Valori București (membru fondator ARIR), Banca Transilvania (membru asociat ARIR), OMV Petrom (membru asociat ARIR), BRD Groupe Societe Generale. Antibiotice (membru asociat ARIR), Rompetrol (membru asociat ARIR), Nuclearelectrica (membru fondator ARIR), Autonom (membru asociat ARIR) și Forvis Mazars (membru afiliat ARIR).

Partenerii principali ai evenimentului sunt: Raiffeisen Bank International, Meta Estate, ACCA Romania.

Parteneri media: Agerpres, Business Review, Feel the Markets, Financial Intelligence, Financial Market, IR Magazine, Juridice.ro, Money, Piața Financiară, Internetcorp, Nine O' Clock, Romania Insider, The Diplomat Bucharest, EventsMax.

Parteneri instituționali: Limitless, Klarmedia.

Membrii ARIR sunt printre cele mai mari companii din România, ce au în comun obiectivul de a implementa cele mai bune practici de transparență, comunicare cu investitorii și guvernanță corporativă, și acoperă peste 90% din capitalizarea bursieră.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri