România ocupă locul trei la nivel mondial, după numărul de ţinte vizate de atacurile prin platforma de comunicare Discord, specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender descoperind multiple campanii de phishing şi de răspândire a ameninţărilor informatice ce vizează această platformă, scrie Agerpres.

"Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au dezvăluit că populara platformă de comunicare Discord este folosită în continuare, în mod frecvent, în multiple campanii de phishing şi de răspândire a ameninţărilor informatice. Peste 50.000 de linkuri periculoase au fost identificate prin intermediul tehnologiei Chat Protection care permite detecţia ameninţărilor informatice şi a atacurilor de tip phishing pe sistemul de operare Android, înainte ca acestea să fie accesate de către utilizatori", relevă cercetarea Bitdefender, care a analizat peste 35 de milioane de link-uri distribuite în cadrul aplicaţiei, desfăşurată în perioada 1 septembrie 2023 - 1 martie 2024.

Utilizarea platformei Discord ca vector de distribuire a ameninţărilor informatice a reprezentat o problemă timp de mai mulţi ani, cu toate că au fost implementate o serie de schimbări care să diminueze aceste pericole. Una dintre măsuri constă în faptul că link-urile destinate găzduirii documentelor interne au o valabilitate de doar 24 de ore, menţionează specialiştii.

Principalele descoperiri ale Bitdefender arată că 39% dintre link-urile periculoase care au fost analizate conţineau fie ameninţări informatice sau campanii de phishing, iar Statele Unite ocupă primul loc la numărul de ţinte vizate (16,2%), fiind urmate de Franţa (8,1%) şi România (6,5%).

De asemenea, una dintre înşelătorii presupune câştigarea unui abonament pentru Discord Nitro ce oferă utilizatorilor mai multe funcţionalităţi. Întrucât unele companii oferă Nitro ca premii, acest tip de fraude sunt foarte populare. Victimele sunt redirecţionate către un website fals şi păcălite să-şi introducă datele de autentificare sau informaţii financiare.

"O altă înşelătorie des întâlnită se bazează pe conectarea platformelor Discord şi Steam pentru a obţine Nitro gratuit. Obiectivul atacatorilor este de a primi datele de acces ale utilizatorilor de pe Steam pentru a-i şantaja în vederea recuperării acestora", avertizează specialiştii Bitdefender.

Aceştia au venit şi cu o serie de recomandări pentru utilizatori.

"Fiţi precauţi atunci când primiţi link-uri necunoscute, chiar dacă provin din surse familiare. Utilizaţi soluţii de securitate care detectează astfel de link-uri periculoase înainte ca acestea să devină o problemă. Actualizaţi constant sistemele de operare şi aplicaţiile pentru a remedia posibile vulnerabilităţi de securitate.Revizuiţi periodic setările de confidenţialitate ale contului Discord pentru a limita persoanele care vă pot trimite mesaje sau documente", au transmis specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT, care oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Laboratoarele Bitdefender descoperă sute de noi ameninţări informatice în fiecare minut şi validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind ameninţările. Tehnologiile Bitdefender sunt licenţiate către peste 150 dintre cele mai cunoscute branduri de securitate din lume. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri