Inteligența Artificială: ca orice subiect controversat, vor exista adepți și detractori, iar pe măsură ce apar noi instrumente, iar știrile din jurul lor cresc, „diviziunea” dintre cele două tabere va crește și ea. Mulți analiști de cercetare de piață spun că AI are potențialul de a aduce numeroase schimbări pozitive în societate, inclusiv o productivitate sporită, asistență medicală îmbunătățită și acces mai mare la educație, dar trebuie să ne adaptăm chiar acum!

Cei care lucrează în locuri de muncă care sunt manual repetitiva sunt de părere că Inteligența Artificială și roboții sunt o forță perturbatoare, când vine vorba de viitorul locurilor de muncă și se tem că vor rămâne fără job. Concluzia nu este încă trasă, dar dar înclinația este mai degrabă că AI va avea un impact pozitiv, decât negativ, va crea vocații noi, va ajuta la rezolvarea problemelor complexe și ne vor face viața de zi cu zi mai ușoară și mai convenabilă.

Cum va afecta AI locurile de muncă și economia?

Institutul global McKinsey spune că, conform ratei de adoptare, de absorbție și a progreselor în domeniul tehnologiei, AI are un impact profund și deja produce o activitate economică globală suplimentară, ce valorează peste 13 miliarde de dolari în viitorul previzibil, iar până în 2030 va crește aproximativ PIB-ul cumulat, global cu 1,2% pe an, un impact care s-ar compara cu cel al altor tehnologii de uz general de-a lungul istoriei.

Acest lucru va veni „ la pachet” cu înlocuirea forței de muncă umane cu automatizare și inovație sporită la nivelul produselor și serviciilor.

Același raport certifica că, până în 2030, previziunea este că aproximativ 70% dintre companii vor fi îmbrățișat revoluția Inteligentei Artificiale și vor fi adoptat cel puțîn un tip de tehnologie AI, dar că mai puțin de jumătate vor fi absorbit pe deplin cele cinci categorii.

Specialiștii mai declară că AI are potențialul de a fi printre cele mai perturbatoare tehnologii din economiile globale pe care le vom dezvolta vreodată!

Cum va afecta inteligența artificială societatea și viitorul?

Viitorul AI va aduce posibilități și aplicații nesfârșite care ne vor ajuta să ne simplificăm viața într-o mare măsură: va contribui la modelarea pozitivă a viitorului și a destinului umanității.

Bernard Marr&Co (think-tank global) spune că impactul transformator al inteligenței artificiale asupra societății noastre vă avea implicații economice, juridice, politice și de reglementare de anvergură asupra tuturor tipurilor de locuri de muncă și industriilor pe care le avem.

Cum va afecta AI locurile de muncă - Câte locuri de muncă va înlocui AI până în 2030

Un raport al băncii de investiții Goldman Sachs spune că Inteligența artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, spune. Ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru din Europa, dar todata va desemna și locuri de muncă noi și va produce un „boom” de productivitate.

Raportul prevede că două treimi din locurile de muncă din Europa „sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI”, iar aproximativ un sfert din toate locurile de muncă ar putea fi realizate în întregime de AI.

Potrivit unui raport al MIT și al Universității din Boston, AI va înlocui până la două milioane de muncitori din producție până în 2025, dar și oameni e”lucratorio cu gulere albe”, care acum câștiga până la 80.000 de euro pe an.

Cel puțin 14% dintre angajați la nivel global ar putea avea nevoie să-și schimbe cariera datorită progreselor digitizării, roboticii și AI, mai spune un raport McKinsey.

Ce locuri de muncă sunt cel mai probabil să fie automatizate, dar nu total schimbate?

1. Reprezentanții serviciului de clienți

Majoritatea interacțiunilor umane cu serviciul clienți nu se mai fac prin telefon, cu angajați umani care se ocupă de linii. De cele mai multe ori, întrebările și problemele clienților sunt repetitive. Răspunsul la aceste întrebări nu necesită inteligență emoțională sau socială ridicată, iar AI poate fi folosită pentru a oferi răspunsuri automate la întrebările frecvente.

2. Receptioniști

Majoritatea companiilor din întreaga lume folosesc acum roboți la recepția lor. Chiar și apelurile sunt gestionate de AI acum. Exista deja AI-uri care pot vedea, asculta, înțelege și vorbi cu oaspeții și clienții.

3. Contabili/Contabili

Multe companii folosesc acum automatizarea și IA pentru practicile lor de contabilitate. Serviciile de contabilitate bazate pe inteligență artificială oferă un sistem de contabilitate eficient și flexibilitate și securitate, având în vedere că sunt disponibile ca servicii bazate pe cloud. Folosind algoritmi AI se va asigura că datele sunt colectate, stocate și analizate corect. Folosirea unui serviciu de contabilitate AI este semnificativ mai puțin costisitoare decât plata salariului unui angajat pentru a face aceeași muncă.

4. Managerii HR

Managerii de resurse umane încă acoperă o varietate de sarcini foarte importante în interiorul unei organizații, dar AI ajută în procesul de angajare pentru a slecta CV-uri ușor și rapid.

5. Psihologi și Psihiatri

Exista deja tehnologie de recunoaștere a feței care este utilizată în prezent pentru sprijinul inițial de consiliere AI. Totuși sănătatea mintală este un subiect foarte delicat, iar input-ul uman este esențial, atunci când vine vorba de a sprijini oamenii să reușească în viața lor în toate aspectele pe care le poate implica.

6. Chirurgii

Cu siguranță, tehnologia a sporit serios acuratețea cu care suntem astăzi capabili să diagnosticăm și să detectăm boli în orice raport medical. Microrobotica sporește, de asemenea, precizia chirurgilor atunci când vine vorba de operație, permițând proceduri mai puțin invazive. A fi chirurg necesită abilitatea de a se conecta cu pacientul la atât uman, cât și emoțional. Experiența, cunoștințele și abilitățile dobândite de-a lungul anilor sunt toți factori care trebuie condensați în câteva minute în timpul unei operații.

7. Analiști de sisteme informatice

Indiferent cât de automatizați devenim, va fi întotdeauna nevoie de o prezență umană care să poată efectua lucrări de întreținere, să actualizeze, să îmbunătățească, să corecteze și să configureze sisteme software și hardware complexe care necesită adesea coordonare între mai mulți specialiști pentru a funcționează corespunzător.

8. Artiști și scriitori

Scrisul este o artă imaginativă, iar capacitatea de a plasa o selecție specifică de cuvinte în ordinea corectă este cu siguranță un efort provocator. Chiar dacă AI din punct de vedere tehnic ar avea capacitatea de a absorbi conținutul majorității cărților din lume, probabil în orice limbă și ar veni cu un stil oarecum personal de comunicare, magia și emoția de a crea artă prin cuvinte este ceva greu de înlocuit.

Câte locuri de muncă vor fi pierdute din cauza AI până în 2025?

Forumul Economic Mondial a estimat că inteligența artificială va înlocui aproximativ 85 de milioane de locuri de muncă până în 2025, iar Freethink spune că 65% din locurile de muncă din retail ar putea fi automatizate, spunând că acest lucru este cauzat de progresele tehnologice, costurile și salariile în creștere, forța de muncă limitată, reducerea cheltuielilor consumatorilor.

Bărbații vor fi afectați pe termen lung, deoarece vehiculele autonome și alte mașini înlocuiesc multe sarcini manuale. Femeile ar putea fi expuse unui risc mai mare de automatizare în funcțiile administrative.

Odată cu aprobarea legii privind Inteligența Artificială apar și cinci noi domenii de lucru:

Inginer responsabil cu inteligența artificială

  • Traducători de Inteligență artificială
  • Analist de securitate cibernetică bazată pe inteligență artificială (AI)
  • Specialist sau consultant în tehnologie AI
  • Ofițer de etică AI

Parlamentul European tocmai a aprobat în martie actul UE privind inteligența artificială, primul set de reglementări din lume pentru companiile care lucrează cu tehnologiile inteligenței artificiale.

În opinia liderilor din companiile mari, AI va schimba modul în care organizaţiile îşi vor desfăşura activitatea, iar în acest sens angajaţii vor avea nevoie de competenţe noi. Astfel, 84% dintre directorii executivi ale căror companii au început să adopte inteligenţa artificială cred că aceasta vă creşte productivitatea, iar 70% sunt de părere că noua abordare tehnologică va schimba semnificativ activitatea companiei lor.

De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi (46%) văd o creştere a profitabilităţii din utilizarea AI, în timp ce 41% estimează o majorare a veniturilor. Raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer a analizat peste jumătate de miliard de anunţuri de angajare din 15 ţări, care cumulează mai mult de 30% din PIB-ul global.

În cadrul unui eveniment organizat de Institutul Elvețian de Studii Internaționale, Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional a declarat: “Inteligența artificială lovește piața mondială a muncii că un tsunami! Avem foarte puțin timp să pregătim oamenii și afacerile pentru acest impact. Ar putea aduce o creștere extraordinară a productivității dacă o gestionăm bine, dar poate duce și la mai multă dezinformare și, desigur, la mai multe inegalități în societatea noastră”.

In România

Un raport prezentat de Google spune că adoptarea inteligenței artificiale generative poate genera un plus de 5% pentru Produsul Intern Brut (PIB) al României, adică un adaos anual de 14-16 milioane de euro, în următorii 10 ani, dar o întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce acest impact la numai 1% din PIB. Google avertizează că România este în urmă la adoptarea generative AI în UE.

AI va crea și joburi, arată raportul și va crește productivitatea în toate sectoarele din România. Sectoarele care vor beneficia cel mai mult sunt informații și finanțe (1,5% creștere a productivității), business și finanțe (creștere de 1,4% a productivității) și administrația publică (creștere de 1,4% a productivității). În schimb, vor beneficia cel mai puțin construcțiile și manufactura (0,6% și 0,7% creștere a productivității).

AI Expo Europe este evenimentul care va decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului și vă furniza posibile răspunsuri la marea întrebare: ne va fura AI job-urile?! ! Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei vă implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă lumea!

Subiecte de discuție vor fi vaste: de la educație, la ecologie, de la domeniul legal la cel al schimbărilor profunde în societate, de la arhitectură și urbanism la artă, dar mai ales impactul asupra meseriilor viitorului. Pentru mai multe informații, pentru a cumpăra bilete sau pachete promoționale, click aici: www.aiexpoeurope.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri