Cercetătorii chinezi de la așa-numita Academie chineză pentru ciberspațiu au dezvoltat un chatbot bazat pe inteligența artificială care a fost gândit în așa fel încât să respecte gândirea și indicațiile președintelui chinez Xi Jinping.

Știrea, care a fost difuzată doar de Financial Times, Le Monde și Wall Street Journal, citează chiar instituția mai sus amintită, care a anunțat pe rețelele sociale din China apariția acestui chatbot în data de 20 mai.

Pe de altă parte, deși chatbot-ul în sine nu se numește Chat "Xi" PT, mai multe entități media au sugerat această denumire, având în vedere că noua creație a cercetătorilor chinezi folosește informațiile a șase baze de date specializate în tehnologie și una în "gândirea președintelui chinez asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru noua eră", după cum arată Le Monde.

Efortul specialiștilor chinezi pentru ca inteligența artificială să înțeleagă gândirea președintelui chinez vine într-un context în care autoritățile chineze se străduiesc să mențină o balanță între reprimarea libertăților de exprimare, politică binecunoscută a statului chinez, pe de o parte și dezvoltarea efectivă a inteligenței artificiale pe de alta.

Reprimarea libertății de exprimare, precum și a folosirii diverselor platforme și motoare de căutare este atât de prezentă în China, încât giganți tech precum Alibaba sau Baidu au un control strict asupra conținutului referitor la președintele chinez sau la diferite subiecte sensibile în societate.

Spre exemplu, chatboții ambelor platforme amintite le cer utilizatorilor să repornească discuțiile atunci când sunt în discuție subiecte sensibile.

Pentru moment așa-numitul chatbot-ul Chat "Xi" PT este folosit într-un centru de cercetare, sub atenta supraveghere a statului, dar ar putea, în cele din urmă, să capete un uz mai larg, după cum arată Financial Times.

Sursa foto: Shutterstock / Xtock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri