28 Iunie 2007

Crestere spectaculoasa pentru Oracle



Oracle, al treilea producator de software din lume si lider in crearea bazelor de date, a inregistrat o majorare a profitului de 23% in ultimul trimestru al anului fiscal 2007, comparativ cu rezultatele inregistrate in primul trimestru, depasind estimarile analistilor, informeaza Bloomberg.

Cresterea se datoreaza vanzarilor energice de baze de date, dar si achizitiilor recente. Veniturile nete au totalizat 1,6 miliarde de dolari (1,18 miliarde de euro) comparativ cu anul precedent, cand compania Oracle, cu sediul in Redwood City, California, a avut incasari de 1,3 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro). Vanzarile s-au majorat cu 20% atingand 5,83 miliarde de dolari (4,33 miliarde de dolari) pana la finele lunii mai, au declarat oficialii companiei.

Oracle isi va continua seria de achizitii pentru a explora piete noi, sustine presedintele Oracle, Larry Ellison. Inca din 2005, Oracle a cheltuit peste 20 de miliarde de dolari (14,87 miliarde de euro) pentru 31 de companii IT, devenind cel mai mare cumparator din industria software. Numai in trimestrul trecut a preluat patru companii, incluzand Hyperion Solutions, pentru care a oferit 3,3 miliarde de dolari (2,45 miliarde de euro). Portofoliul Oracle mai cuprinde Siebel Systems si PeopleSoft.

“Dezvoltatorii de aplicatii software in diverse sectoare si industrii reprezinta tinta companiei Oracle”, a precizat Peter Misek, analist al Cannacord Capital din Toronto, adaugand ca acestia vor consolida grupul de mare succes Oracle.

Pentru primul trimestru al anului 2007, reprezentantii Oracle au estimat vanzari (incluzand achizitiile) intre 4,32 si 4,43 miliarde de dolari (3,29 miliarde de euro), o crestere de 21% fata de perioada precedenta. Analistii s-au asteptat la cel mult o valoare de 15%, totalizand 4,11 miliarde de dolari (3,05 miliarde de euro), potrivit unui studiu efectuat de Bloomberg.

Vanzarile de licente noi software ar putea creste cu 30%, situandu-se peste un miliard de dolari (743 milioane de euro), sustine directorul financiar al Oracle, Safra Catz, excluzand vanzarile de software ale diviziei Agile.

“Vorbim despre o crestere spectaculoasa”, relateaza Peter Kruper, analist al Morgan Stanley, intr-un interviu acordat in Boston. “Pe piata software, cate dintre companii pot sa aspire la o asemenea crestere mentinand in acelasi timp o rata a marjei brute de exploatare de 46%?” a adugat Kruper.

Vanzarile bazelor de date in ultimul trimestru au castigat 19% pana la 1,76 miliarde de dolari (1,30 miliarde de euro), reprezentand 71% din veniturile datorate licentelor noi software. Cifra e comparabila cu estimarea de 1,63 de miliarde de dolari (1,21 miliarde de euro) a analistei Goldman, Sachs & Co, Sarah Friar. Incasarile din aplicatii au crescut cu 13% pana la 726 milioane de dolari (540 milioane de euro).

“Vanzarile de baze de date au fost mult peste asteptarile noastre, ceea ce este incurajator avand in vedere faptul ca segmentul de baze de date este cea mai importanta parte a Oracle”, a declarat Friar.
Presedintele Oracle, Larry Ellison, a stabilit un obiectiv de vanzari de 50 de miliarde de dolari (37,18 miliarde de euro) pana in 2012, urmarind o rata de crestere de 23%, potrivit declaratiilor din timpul unei conferinte sustinute in Las Vegas in fata a peste 6.000 de agenti de vanzari.

Oracle este in prezent lider in dezvoltarea bazelor de date si ocupa a treia pozitie ca vanzari globale de software, fiind surclasat doar de Microsoft si IBM.



Citeste si