Bolt introduce o nouă formă de evaluare a comportamentului utilizatorilor de trotinete electrice, printr-o serie de funcționalități în aplicație, iar cei care vor încălca regulile și condus iresponsabil trotinetele de prea multe ori pot fi sancționați chiar prin suspendarea contului.

Potrivit companiei noile funcționalități au rol de educare și caută să prevină situațiile în care utilizatorii conduc iresponsabil, parchează neregulamentar sau se deplasează în tandem pe aceeași trotinetă.

La finalizarea fiecărei curse, comportamentul acestora este evaluat în funcție de trei componente: parcare, condus nesăbuit și deplasare în tandem.

„Parcarea responsabilă a trotinetelor electrice în spațiile publice și utilizarea lor în siguranță reprezintă o prioritate pentru Bolt. Continuăm să dezvoltăm noi tehnologii și funcționalități care au rolul de a îmbunătăți experiența utilizării trotinetelor, dar și de a preveni situațiile în care acestea sunt parcate neregulamentar, abandonate și conduse în mod iresponsabil”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România.

Potrivit lui, dacă o trotinetă nu este folosită în mod corespunzător, imediat ce cursa este încheiată, utilizatorul primește o notificare pentru evaluarea comportamentului său, iar penalizările variază de la limitarea vitezei maxime de deplasare până la suspendarea temporară a contului.

Cum funcționează sistemul de penalizare

Cele trei componente de analiză verifică dacă utilizatorul a parcat în mod corect, dacă a condus iresponsabil sau dacă s-a deplasat împreună cu o altă persoană pe trotinetă. În funcție de acestea, penalizările aplicate sunt următoarele:

● La prima abatere, utilizatorul este atenționat printr-o notificare
● La a doua abatere, viteza maximă cu care poate conduce trotineta se modifică la 15 km/h
● La a treia abatere, contul îi este suspendat temporar sau permanent, în funcție de gravitatea abaterii

Noile funcționalități sunt disponibile pe modelele de trotinete electrice Bolt 4, operaționale în toate cele 15 orașe în care compania este prezentă cu serviciile de micromobilitate: București, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Arad, Galați, Brașov, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Piatra Neamț.

Bolt a încercat mai multe metode pentru a corecta comportamentul utilizatorilor

trotinete bolt(Sursa foto: Bolt România)

Bolt nu se află la prima încercare de a încuraja o utilizare corespunzătoare a trotinetelor, lansând inclusiv campanii naționale în parteneriat cu autoritățile locale și membri ai Poliției.

Recent, Bolt a anunțat și o funcție prin care trotinetele electrice răsturnate spun „Mulțumesc!” atunci când sunt ridicate înapoi în poziție verticală.

Soluția folosește senzorii încorporați, care evaluează poziția vehiculului, iar atunci când o persoană intervine și ridică o trotinetă căzută, sistemul de atenționare sonoră va răspunde în semn de mulțumire. Asemenea inițiative au rolul de a preveni actele de vandalism și de a promova parcarea trotinetelor electrice în mod responsabil.

Distrugerea trotinetelor îți poate aduce dosar penal

Potrivit art. 253, alineatul 1 din noul Cod penal, actualizat în 2023: „Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Astfel, conform noii legislații, persoanele care distrug trotinete electrice riscă dosar penal.

Sursa foto: Bolt România

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri